Quality & Affordable Dentistry in Malaysia

Viewing posts categorised under: Blog

Posted by dentist3 in Blog | 0 comments

23.10.22

Wisdom tooth @ gigi bongsu ni ialah gigi yang special sebab ia tumbuh lebih lambat dari gigi lain๐Ÿฆท

Tapi tak semestinya gigi ni akan tumbuh sepenuhnya. Selalu gigi bongsu akan tumbuh senget atau cuma tumbuh separuh & menyebabkan masalah pada gigi lain๐Ÿ˜ฑ

Selain masalah pada gigi lain, gusi pun akan jadi bengkak & mungkin akan terjadi jangkitan bakteria sebab kawasan gigi bongsu yang jauh dibelakang ni mmg susah nak dibersihkan๐Ÿค”

Dentist3 mmg sarankan gigi bongsu ni utk dicabut secepat mungkin sebelum ia timbulkan masalah dalam mulut๐Ÿ˜–

Cabutan gigi bongsu ni perlukan pembedahan kecil, tapi patient tak perlu risau sebab prosedur ni biasa dilakukan & Dr kami memang berpengalamanโœจ๐Ÿ‘๐Ÿป

Dengan mencabut gigi bongsu ni, bukan je dapat elakkan dari rasa sakit yang teruk, tapi dapat selamatkan gigi lain dari jadi rosak juga๐ŸŒบโ˜บ๏ธ

Kami sediakan servis cabutan gigi bongsu ni dengan harga berpatutan jadi jgn tunggu sampai sakit, cepat hubungi kami utk konsultasi dgn Dr! ๐Ÿ‘Œ๐Ÿปโฃ๏ธ

โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”

๐Ÿ‘Œ๐Ÿป for Dentist3 โ˜บ๏ธ

#Dentist3

โœ… Website : https://dentist3.com

[๐—ฆ๐—›๐—”๐—ฅ๐—˜ / ๐—ง๐—”๐—š] ๐Ÿ‘‰ FOLLOW

#nicesmile #smile #senyum #drgigi #klinikgigi #klinikpergigian #kualaselangor #puncakalam #sungaibuloh #rawang #bandarcountryhomes #bandartasikputeri #sekinchan #tanjungkarang #bestarijaya #doktorgigi #gigi #sweetsmile #bracesmurah #malaysiadentist #invisalign #braces #cucigigi #petalingjaya #PJdentist #petalingjayadentist #dentist #dentistpetalingjaya #dentalclinicpjv



whatsapp_image_2021-10-12_at_15.17.07.jpeg

Posted by dentist3 in Blog | 0 comments

21.10.22

Gigi yang tak tersusun, berlapis & senget ni berpunca dari banyak sebab.
Antaranya ialah tabiat masa kecil, genetik & kadang2 sebab gigi susu yang dicabut terlalu awal menyebabkan gigi lain bergerak ke depan & tutup ruang untuk gigi kekal tumbuh dengan sempurna๐Ÿค”

Tapi jangan risau, pendakap gigi (braces) boleh betulkan semula kedudukan gigi yang dah berterabur ni.
Tempoh pemakaian braces bergantung pada keadaan gigi patient jugak, selalunya lebih kurang 1-2 tahun๐Ÿฆท

Proses pemasangan braces ni sebenarnya tak sakit pun, malah lepas pakai tu patient mungkin akan rasa sikit pressure (tekanan) je๐Ÿ˜Ž

Jangan biarkan gigi yang tak tersusun tu buatkan kita rasa tak yakin untuk senyum.
Jom selesaikan masalah tu dengan braces!๐Ÿ’ซ๐Ÿ˜™

Dentist3 ada promotion untuk braces sekarang dengan harga murah & deposit pun rendah je.
So cepat hubungi kami untuk book slot anda! ๐Ÿ‘Œ๐Ÿปโฃ๏ธ

โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”

๐Ÿ‘Œ๐Ÿป for Dentist3 โ˜บ๏ธ

#Dentist3

โœ… Website : https://dentist3.com

[๐—ฆ๐—›๐—”๐—ฅ๐—˜ / ๐—ง๐—”๐—š] ๐Ÿ‘‰ FOLLOW

#nicesmile #smile #senyum #drgigi #klinikgigi #klinikpergigian #kualaselangor #puncakalam #sungaibuloh #rawang #bandarcountryhomes #bandartasikputeri #sekinchan #tanjungkarang #bestarijaya #doktorgigi #gigi #sweetsmile #bracesmurah #malaysiadentist #invisalign #braces #cucigigi #petalingjaya #PJdentist #petalingjayadentist #dentist #dentistpetalingjaya #dentalclinicpj



whatsapp_image_2021-10-12_at_15.17.06.jpeg

Posted by dentist3 in Blog | 0 comments

19.10.22

Have you ever consider Teeth Implant as a way to replace your missing tooth? ๐Ÿค”
If not, this is the time to decide! ๐Ÿฆท

But before that, let us tell you some important facts regarding Implant ๐Ÿค“

The implant screw will be placed into your jawbone & will take 2-3 months for it to fused with the bone ๐Ÿฆด
It function as a replacement for the root of the tooth, before a crown is placed on top of it๐Ÿ‘‘

Wants to know more about the Implant?
Do contact us now for an initial consultation! โค๏ธ๐Ÿ’™

โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”

๐Ÿ‘Œ๐Ÿป for Dentist3 โ˜บ๏ธ

#Dentist3

โœ… Website : https://dentist3.com

[๐—ฆ๐—›๐—”๐—ฅ๐—˜ / ๐—ง๐—”๐—š] ๐Ÿ‘‰ FOLLOW

#nicesmile #smile #senyum #drgigi #klinikgigi #klinikpergigian #kualaselangor #puncakalam #sungaibuloh #rawang #bandarcountryhomes #bandartasikputeri #sekinchan #tanjungkarang #bestarijaya #doktorgigi #gigi #sweetsmile #bracesmurah #malaysiadentist #invisalign #braces #cucigigi #petalingjaya #PJdentist #petalingjayadentist #dentist #dentistpetalingjaya #dentalclinicpj



whatsapp_image_2021-10-12_at_15.17.07-2.jpeg

Posted by dentist3 in Blog | 0 comments

19.10.22

What is an implant? : implant is a method to replace a missing tooth permanently.
It is an artificial tooth root, made of titanium metal that will be place into patient's jaw to hold a replacement tooth.
It is a long lasting solution for a missing tooth! ๐Ÿ‘Œ๐Ÿป

After taken an xray & impression, we proceed with the implant surgery and wait for another 2 month for the bone to integrate with the metal screw.
It took around 3 months total from the 1st visit until we finished with the treatment๐Ÿค—

โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”

๐Ÿ‘Œ๐Ÿป for Dentist3 โ˜บ๏ธ

#Dentist3

โœ… Website : https://dentist3.com

[๐—ฆ๐—›๐—”๐—ฅ๐—˜ / ๐—ง๐—”๐—š] ๐Ÿ‘‰ FOLLOW

#nicesmile #smile #senyum #drgigi #klinikgigi #klinikpergigian #kualaselangor #puncakalam #sungaibuloh #rawang #bandarcountryhomes #bandartasikputeri #sekinchan #tanjungkarang #bestarijaya #doktorgigi #gigi #sweetsmile #bracesmurah #malaysiadentist #invisalign #braces #cucigigi #petalingjaya #PJdentist #petalingjayadentist #dentist #dentistpetalingjaya #dentalclinicpj



whatsapp_image_2021-10-12_at_15.17.07.jpeg

Posted by dentist3 in Blog | 0 comments

18.10.22

Ramai yang salah faham tentang tanam gigi ni. Apa tu tanam gigi sebenarnya? ๐Ÿค”

Berbeza dengan bridge, implant yang diperbuat daripada titanium bertindak sebagai akar kepada gigi yang hilang. Ia akan ditanam dalam gusi sebelum gigi yang diperbuat daripada porselin dilekatkan di atasnya๐Ÿฆท

Prosedur ni banyak bergantung kepada beberapa faktor antaranya tulang gusi yang kuat untuk menampung implant dan porselin.
Jika tulang gusi tak cukup kuat, ia tidak boleh dilakukan๐Ÿ˜ŒโœŒ๐Ÿป

Walaupun harganya agak tinggi berbanding gigi palsu & Bridge, tapi Implant ni ialah cara yg paling senang dijaga, lebih kukuh & mmg tahan lama, jadi berbaloi sangat lah dengan harganya๐Ÿคฉ
Tak salah kita belanja diri sendiri kadang2 kan๐Ÿ˜‰โค๏ธ

Nak tahu lebih lagi tentang implant ni?
Jom hubungi Dentist3 sekarang! ๐Ÿ‘Œ๐Ÿป๐ŸŒธ

โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”

๐Ÿ‘Œ๐Ÿป for Dentist3 โ˜บ๏ธ

#Dentist3

โœ… Website : https://dentist3.com

[๐—ฆ๐—›๐—”๐—ฅ๐—˜ / ๐—ง๐—”๐—š] ๐Ÿ‘‰ FOLLOW

#nicesmile #smile #senyum #drgigi #klinikgigi #klinikpergigian #kualaselangor #puncakalam #sungaibuloh #rawang #bandarcountryhomes #bandartasikputeri #sekinchan #tanjungkarang #bestarijaya #doktorgigi #gigi #sweetsmile #bracesmurah #malaysiadentist #invisalign #braces #cucigigi #petalingjaya #PJdentist #petalingjayadentist #dentist #dentistpetalingjaya #dentalclinicpj



whatsapp_image_2021-10-12_at_15.17.06-2.jpeg

Posted by dentist3 in Blog | 0 comments

17.10.22

Anda mungkin sedang bercadang untuk memilih rawatan tanam gigi utk menggantikan gigi yang hilang ? ๐Ÿค”๐Ÿฆท

Namun, sebelum anda memutuskan untuk melakukan tanam gigi, tiada salahnya untuk and mengetahui beberapa hal berikut untuk menghindari risiko yang mungkin terjadi ๐Ÿง๐Ÿฆท

Implant gigi ditanamkan ke rahang dan kemudian akan bersatu dengan tulang selepas 2-3 bulan. Tanam gigi ini akan diletakkan untuk menggantikan gigi yang hilang dan berperanan untuk mengganti akar gigi yang hilang serta memegang gigi pengganti ๐Ÿคฉ๐Ÿฆท

Implant gigi dapat memberikan hasil yang natural kerana memiliki kestabilan yang sangat bagus. ๐ŸŒธ๐Ÿฆท

โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”

๐Ÿ‘Œ๐Ÿป for Dentist3 โ˜บ๏ธ

#Dentist3

โœ… Website : https://dentist3.com

[๐—ฆ๐—›๐—”๐—ฅ๐—˜ / ๐—ง๐—”๐—š] ๐Ÿ‘‰ FOLLOW

#nicesmile #smile #senyum #drgigi #klinikgigi #klinikpergigian #kualaselangor #puncakalam #sungaibuloh #rawang #bandarcountryhomes #bandartasikputeri #sekinchan #tanjungkarang #bestarijaya #doktorgigi #gigi #sweetsmile #bracesmurah #malaysiadentist #invisalign #braces #cucigigi #petalingjaya #PJdentist #petalingjayadentist #dentist #dentistpetalingjaya #dentalclinicpj



whatsapp_image_2021-10-12_at_15.17.06.jpeg

Posted by dentist3 in Blog | 0 comments

16.10.22

Have you ever consider Teeth Implant as a way to replace your missing tooth? ๐Ÿค”
If not, this is the time to decide! ๐Ÿฆท

But before that, let us tell you some important facts regarding Implant ๐Ÿค“

The implant screw will be placed into your jawbone & will take 2-3 months for it to fused with the bone ๐Ÿฆด
It function as a replacement for the root of the tooth, before a crown is placed on top of it๐Ÿ‘‘

Wants to know more about the Implant?
Do contact us now for an initial consultation! โค๏ธ๐Ÿ’™

โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”

๐Ÿ‘Œ๐Ÿป for Dentist3 โ˜บ๏ธ

#Dentist3

โœ… Website : https://dentist3.com

[๐—ฆ๐—›๐—”๐—ฅ๐—˜ / ๐—ง๐—”๐—š] ๐Ÿ‘‰ FOLLOW

#nicesmile #smile #senyum #drgigi #klinikgigi #klinikpergigian #kualaselangor #puncakalam #sungaibuloh #rawang #bandarcountryhomes #bandartasikputeri #sekinchan #tanjungkarang #bestarijaya #doktorgigi #gigi #sweetsmile #bracesmurah #malaysiadentist #invisalign #braces #cucigigi #petalingjaya #PJdentist #petalingjayadentist #dentist #dentistpetalingjaya #dentalclinicpj



whatsapp_image_2021-10-12_at_15.17.06.jpeg

Posted by dentist3 in Blog | 0 comments

14.10.22

Apa kelebihan Implant?

๐ŸŒนDibandingkan dgn gigi palsu atau crown/bridge, Implant ada ketahanan yg lebih bagus, lebih stabil & kukuh, tak mudah patah, pecah atau rosak.
Jadi memang berbaloi walaupun kos nya agak tinggi berbanding dgn cara ganti gigi yg lain.
๐ŸŒนImplant tak perlu dibuka-pakai, sebab kita dah pun tanam gigi tu secara kekal, jadi sama mcm jaga gigi asal, tanpa perlu buka & cuci selalu, lebih mudah utk kita jaga kebersihan & kesihatan mulut.
๐ŸŒนImplant gigi dapat memberikan hasil yang natural kerana memiliki kestabilan yang sangat bagus.

Dimana saya boleh dapatkan rawatan Implant?

๐ŸŒนRawatan Implant perlukan surgeri kecil utk dipasang, jadi korg boleh survey klinik mana yg ada sediakan rawatan ni.
Pastikan korg dapatkan konsultasi & tau lebih lanjut sebelum teruskan dgn apa2 rawatan!

โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”

๐Ÿ‘Œ๐Ÿป for Dentist3 โ˜บ๏ธ

#Dentist3

โœ… Website : https://dentist3.com

[๐—ฆ๐—›๐—”๐—ฅ๐—˜ / ๐—ง๐—”๐—š] ๐Ÿ‘‰ FOLLOW

#nicesmile #smile #senyum #drgigi #klinikgigi #klinikpergigian #kualaselangor #puncakalam #sungaibuloh #rawang #bandarcountryhomes #bandartasikputeri #sekinchan #tanjungkarang #bestarijaya #doktorgigi #gigi #sweetsmile #bracesmurah #malaysiadentist #invisalign #braces #cucigigi #petalingjaya #PJdentist #petalingjayadentist #dentist #dentistpetalingjaya #dentalclinicpj



whatsapp_image_2021-10-12_at_15.17.05.jpeg

Posted by dentist3 in Blog | 0 comments

12.10.22

Apa tu 'Dental Implant'?

๐ŸŒนDental Implant ni ialah salah satu cara utk gantikan gigi yg hilang, dengan cara menanam skru dalam gusi (melalui pembedahan kecil) yang kemudianya akan bersatu dengan tulang selepas 2-3 bulan. Lepas dah betul2 stabil, Crown (sarung gigi) akam diletakkan diatas skru tu utk menyamai rupa gigi asal.

Siapa yg sesuai utk rawatan Implant?

๐ŸŒนSesiapa yg nak gantikan gigi yg hilang, boleh je dapatkan konsultasi dari Dr korg dulu.
Nanti Dr akan periksa samada sesuai atau tak rawatan Implant ni dgn korg.

โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”


๐Ÿ‘Œ๐Ÿป for Dentist3 โ˜บ๏ธ

#Dentist3

โœ… Website : https://dentist3.com

[๐—ฆ๐—›๐—”๐—ฅ๐—˜ / ๐—ง๐—”๐—š] ๐Ÿ‘‰ FOLLOW

#nicesmile #smile #senyum #drgigi #klinikgigi #klinikpergigian #kualaselangor #puncakalam #sungaibuloh #rawang #bandarcountryhomes #bandartasikputeri #sekinchan #tanjungkarang #bestarijaya #doktorgigi #gigi #sweetsmile #bracesmurah #malaysiadentist #invisalign #braces #cucigigi #petalingjaya #PJdentist #petalingjayadentist #dentist #dentistpetalingjaya #dentalclinicpj



whatsapp_image_2021-10-12_at_16.36.18.jpeg

Posted by dentist3 in Blog | 0 comments

12.10.22

Braces ni mesti dah selalu kita dengar kan?
Tapi sebenarnya apa yang dimaksudkan dengan braces ni?
Ia adalah sejenis alatan yang digunakan pada gigi untuk membetulkan kedudukan gigi yang tak teratur.
Secara saintifiknya, pemakaian braces dikenali sebagai ortodontik & ia hanya boleh dilakukan oleh pakar pergigian yang diiktiraf je, senang cerita, Dr gigi lah๐Ÿ˜™โœŒ๐Ÿป

Berapa lama perlu pakai braces? ๐Ÿค”
Tempoh pemakaian braces ni berbeza mengikut individu.
Pesakit yang lebih muda cenderung untuk mendapatkan hasil yg lebih cepat sbb rahang mereka masih dalam proses membesar, maka lebih mudah gigi untuk dibetulkan๐Ÿ˜Ž
Pesakit yang lebih dewasa pulak dah tentu la akan mendapatkan hasil yang lambat sikit. Tapi, ada faktor lain lagi yang akan tentu kan tempoh niโ—

Antara faktor yang memainkan peranan penting dalam penentuan tempoh masa pemakaian braces adalah tahap keterukan masalah gigi korg๐Ÿฆท
Kalau gigi ada masalah spacing/crowding yang agak teruk, maka akan lebih lama sikit korg perlu pakai braces.
Tapi jarak masa ni taklah besar sgt jadi tak perlu risau okay๐Ÿ‘Œ๐Ÿป๐Ÿคฉ

Hubungi Dentist3 utk dapatkan maklumat lebih lanjut tentang pakej braces kami! ๐ŸŒธโค๏ธ

โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”โ€”

๐Ÿ‘Œ๐Ÿป for Dentist3 โ˜บ๏ธ

#Dentist3

โœ… Website : https://dentist3.com

[๐—ฆ๐—›๐—”๐—ฅ๐—˜ / ๐—ง๐—”๐—š] ๐Ÿ‘‰ FOLLOW

#nicesmile #smile #senyum #drgigi #klinikgigi #klinikpergigian #kualaselangor #puncakalam #sungaibuloh #rawang #bandarcountryhomes #bandartasikputeri #sekinchan #tanjungkarang #bestarijaya #doktorgigi #gigi #sweetsmile #bracesmurah #malaysiadentist #invisalign #braces #cucigigi #petalingjaya #PJdentist #petalingjayadentist #dentist #dentistpetalingjaya #dentalclinicpj



whatsapp_image_2021-10-10_at_14.19.23.jpeg

error: Please email smile@dentist3.com for Content :)