Quality & Affordable Dentistry in Malaysia

Viewing posts categorised under: Blog

Posted by dentist3 in Blog | 0 comments

08.06.22

Ramai yang nak pakai braces untuk ratakan kedudukan gigi tapi takut rasa sakit masa proses pemasangan braces ni๐Ÿค”

Jangan risau, sebenarnya masa pasang braces, takde rasa sakit atau tak selesa pun๐Ÿ˜Œ

1st step yang Dr akan buat ialah bersihkan gigi & letak agen pengering supaya bracket boleh melekat dengan kukuh.
Brackets akan dipasang satu persatu, kemudian Dr akan letak wire & oring (getah warna warni) disekeliling bracket๐Ÿคฉ

Patient boleh rileks je & tunggu kami siap proses pemasangan braces yang ambil masa lebih kurang sejam๐Ÿ‘๐Ÿป๐Ÿ˜‰

Sekarang Dentist3 ada buat promosi harga braces yang memang murah jadi untuk tahu lebih lagi tentang harga & pemasangan braces, boleh hubungi kami sekarang! ๐Ÿ‘Œ๐Ÿป๐Ÿ’™

๐Ÿ‘Œ๐Ÿป for Dentist3 โ˜บ๏ธ
#Dentist3
โœ… Website : https://dentist3.comย 
[๐—ฆ๐—›๐—”๐—ฅ๐—˜ / ๐—ง๐—”๐—š] ๐Ÿ‘‰ FOLLOWโ€จ#klinikgigimurah #klinikgigiampang #klinikgigi #klinikgigisungaibuloh #klinikgigirawang #klinikgigipetalingjaya #drgigimalaysia #malaysiadentist #malaysiaboleh #dentistmalaysia #kitajagakita #covid #petalingjaya #sungaibuloh #rawang #kualaselangor #pjdentist #drgigimurah #bracesmurah #invisalign #invis #MCO #stayathome #PKP #KITAJAGAKITA #DUDUKRUMAH


Attachment

Posted by dentist3 in Blog | 0 comments

08.06.22

Third molar, also called wisdom tooth, are the final set of teeth that grow๐Ÿ˜™
Many debates whether or not we should have these wisdom tooth remove๐Ÿค”

If wisdom tooth start to grow in an atypical position, they can cause many problems to the whole mouth health๐Ÿ˜ฎ
So dr really suggest for us to remove our wisdom tooth before it give us any further problem๐Ÿ˜‰

There are many advantages of having our wisdom tooth remove such as :

๐ŸฆทCure bad breath. Wisdom tooth may cause bad breath. This mainly happen because of the food debris that stuck in between the molars.

๐ŸฆทEasier to brush: it is difficult to clean wisdom tooth. This slowly increase the amount of bacteria and lead to cavity.
If the bacteria are not prevent from early stage, they may end up spreading to other teeth and harm them as well

Our clinic always welcome everyone to come for a consultation of any treatmentโค๏ธ
Prevention is better than a cure! ๐Ÿค—๐Ÿ‘Œ๐Ÿป

๐Ÿ‘Œ๐Ÿป for Dentist3 โ˜บ๏ธ
#Dentist3
โœ… Website : https://dentist3.comย 
[๐—ฆ๐—›๐—”๐—ฅ๐—˜ / ๐—ง๐—”๐—š] ๐Ÿ‘‰ FOLLOWโ€จ#klinikgigimurah #klinikgigiampang #klinikgigi #klinikgigisungaibuloh #klinikgigirawang #klinikgigipetalingjaya #drgigimalaysia #malaysiadentist #malaysiaboleh #dentistmalaysia #kitajagakita #covid #petalingjaya #sungaibuloh #rawang #kualaselangor #pjdentist #drgigimurah #bracesmurah #invisalign #invis #MCO #stayathome #PKP #KITAJAGAKITA #DUDUKRUMAH

wisdom-tooth-removal_copy_5.jpg

Posted by dentist3 in Blog | 0 comments

07.06.22

Although wisdom tooth eruption does not necessarily call for a removal, people experiencing discomfort and pain originated from a wisdom tooth should have it removed. Not only will the pain be unbearable, it is most likely to impact the gum and adjacent teeth causing gum infection as well as tooth decay problems. ๐Ÿฆท๐Ÿง

While some people have wisdom tooth eruption without affecting the neighbouring teeth, overcrowding of teeth is most likely to occur when there isn't sufficient space for the molar or the wisdom tooth erupts at a misaligned angle position. This condition impacting the neighbouring teeth and gum may lead to painful gum, gum infection, tooth decay, bad breath and damage to other teeth. ๐Ÿฆท๐Ÿ˜ต

As such, wisdom tooth removal is essential to attenuate these dreadful oral problems. However, a wisdom tooth that is underneath the gum and has rooted in the jawbone will require an incision into the gum, subsequently removal of the wisdom tooth and underlying bone portion. ๐Ÿคฉ

Call us to today to enquire about wisdom tooth removal with affordable price ๐Ÿฅณ๐Ÿ“ž

๐Ÿ‘Œ๐Ÿป for Dentist3 โ˜บ๏ธ
#Dentist3
โœ… Website : https://dentist3.comย 
[๐—ฆ๐—›๐—”๐—ฅ๐—˜ / ๐—ง๐—”๐—š] ๐Ÿ‘‰ FOLLOWโ€จ#klinikgigimurah #klinikgigiampang #klinikgigi #klinikgigisungaibuloh #klinikgigirawang #klinikgigipetalingjaya #drgigimalaysia #malaysiadentist #malaysiaboleh #dentistmalaysia #kitajagakita #covid #petalingjaya #sungaibuloh #rawang #kualaselangor #pjdentist #drgigimurah #bracesmurah #invisalign #invis #MCO #stayathome #PKP #KITAJAGAKITA #DUDUKRUMAH



wisdom-tooth-removal_copy_5.jpg

Posted by dentist3 in Blog | 0 comments

06.06.22

Siapa yang perlukan rawatan akar? Pesakit yang giginya dah rosak & berlubang terlalu dalam sampai ada jangkitan pada akar gigi perlu dapatkan rawatan akar secepat mungkin untuk selamatkan gigi tu. Tampalan biasa dah tak boleh digunakan untuk kes macam ni๐Ÿค”

Orang yang giginya dah ada infection ni cuma ada 2 pilihan, samada cabut atau rawatan akar.
Tapi selepas cabut mungkin akan jadi agak susah untuk patient sebab perlu fikirkan cara untuk gantikan gigi yang dah hilang tu๐Ÿ˜Œ

Jadi Dr akan cadangkan untuk buat rawatan akar supaya gigi tu masih boleh diselamatkan๐Ÿคฉ

Masa rawatan akar ni, dr akan keluarkan saraf gigi, bersihkan, disinfects dan tampal gigi dengan tampalan warna gigi๐Ÿฆท

Rawatan ni perlukan 3 visit untuk siap, jadi tak perlu risau tentang kos sebab boleh bayar ansurans untuk setiap visit๐Ÿ˜™

Jangan biarkan sakit gigi ganggu aktiviti harian kita, hubungi Dentist3โ„ข cepat untuk konsultasi dgn Dr kami dulu! ๐Ÿ‘Œ๐Ÿป

๐Ÿ‘Œ๐Ÿป for Dentist3 โ˜บ๏ธ
#Dentist3
โœ… Website : https://dentist3.comย 
[๐—ฆ๐—›๐—”๐—ฅ๐—˜ / ๐—ง๐—”๐—š] ๐Ÿ‘‰ FOLLOWโ€จ#klinikgigimurah #klinikgigiampang #klinikgigi #klinikgigisungaibuloh #klinikgigirawang #klinikgigipetalingjaya #drgigimalaysia #malaysiadentist #malaysiaboleh #dentistmalaysia #kitajagakita #covid #petalingjaya #sungaibuloh #rawang #kualaselangor #pjdentist #drgigimurah #bracesmurah #invisalign #invis #MCO #stayathome #PKP #KITAJAGAKITA #DUDUKRUMAH

rawatanakargigi.jpg

Posted by dentist3 in Blog | 0 comments

05.06.22

Gigi yang dah berlubang perlu dirawat dengan tampalan secepat mungkin supaya ianya tak jadi lebih teruk.
Tapi ada masa kita tak sedar yang gigi kita sebenarnya berlubang sampai lah kita mula rasa sakit.

Selalunya gigi yang dah berlubang terlalu besar sampai rasa sakit ni dah tak boleh dirawat dengan tampalan lagi sebab lubang tu dah sampai ke akar gigi & ada infeksi๐Ÿ˜–

Tapi jangan risau, gigi macam ni masih boleh diselamatkan lagi dengan rawatan akar.
Apa tu rawatan akar?๐Ÿค”

Rawatan akar ialah initiatif untuk selamatkan gigi supaya kita tak perlu cabut gigi yang dah rosak teruk ni.
Ada 3 step untuk rawatan akar ni๐Ÿ˜—

Pertama, Dr akan bukak lubang gigi & bersihkan bahagian dalamnya, letak ubat untuk matikan saraf & tampal dengan tampalan sementara.

Kedua, lepas seminggu, dr akan buka tampalan untuk cari panjang akar & tampal dengan tampalan sementara sekali lagi.

Ketiga, dr akan bersihkan dalam gigi & tampal dengan tampalan kekal warna gigi๐Ÿฆท

Dengan rawatan akar, kita masih boleh selamatkan gigi yang dah rosak teruk & dapat jimat kos untuk gigi palsu๐Ÿคฉ

Jangan tunggu terlalu lama, kalau ada rasa sakit cepat2 hubungi kami untuk set kan appointment! ๐Ÿ‘Œ๐Ÿป

๐Ÿ‘Œ๐Ÿป for Dentist3 โ˜บ๏ธ
#Dentist3
โœ… Website : https://dentist3.comย 
[๐—ฆ๐—›๐—”๐—ฅ๐—˜ / ๐—ง๐—”๐—š] ๐Ÿ‘‰ FOLLOWโ€จ#klinikgigimurah #klinikgigiampang #klinikgigi #klinikgigisungaibuloh #klinikgigirawang #klinikgigipetalingjaya #drgigimalaysia #malaysiadentist #malaysiaboleh #dentistmalaysia #kitajagakita #covid #petalingjaya #sungaibuloh #rawang #kualaselangor #pjdentist #drgigimurah #bracesmurah #invisalign #invis #MCO #stayathome #PKP #KITAJAGAKITA #DUDUKRUMAH

rct-222.jpg

Posted by dentist3 in Blog | 0 comments

04.06.22

Conventional braces are one of the most commonly used devices in orthodontic to rectify teeth alignment. It works by fixing brackets and archwires firmly around the teeth that exert pressure and eventually move the teeth to desired position. ๐Ÿ˜

It takes an average of one to two years for the alignment and jaw shaping to take effect, depending on each case's condition. ๐Ÿ˜Š

Conventional braces is suitable for everyone, catering the needs from child, teen to adults. ๐Ÿฆท๐Ÿคฉ

Dentist3 offering conventional braces with affordable price with low deposit and instalment plan. Contact us today for more info ๐Ÿ˜๐Ÿ“ž

๐Ÿ‘Œ๐Ÿป for Dentist3 โ˜บ๏ธ
#Dentist3
โœ… Website : https://dentist3.comย 
[๐—ฆ๐—›๐—”๐—ฅ๐—˜ / ๐—ง๐—”๐—š] ๐Ÿ‘‰ FOLLOWโ€จ#klinikgigimurah #klinikgigiampang #klinikgigi #klinikgigisungaibuloh #klinikgigirawang #klinikgigipetalingjaya #drgigimalaysia #malaysiadentist #malaysiaboleh #dentistmalaysia #kitajagakita #covid #petalingjaya #sungaibuloh #rawang #kualaselangor #pjdentist #drgigimurah #bracesmurah #invisalign #invis #MCO #stayathome #PKP #KITAJAGAKITA #DUDUKRUMAH

braces-5.jpg

Posted by dentist3 in Blog | 0 comments

03.06.22

Gigi bongsu memang disarankan untuk dicabut walaupun tak rasa sakit, terutamanya jika nak pakai braces supaya rawatan braces lebih lancar & hasilnya pun lebih bagus๐Ÿคฉ

Umur paling bagus untuk cabut gigi bongsu ni ialah masa remaja sebab akar gigi bongsu masih belum tumbuh sepenuhnya, jadi lebih senang nak cabut. Waktu penyembuhan pun lebih cepat๐Ÿ˜‰๐Ÿ‘๐Ÿป

Tak semestinya bila rasa sakit baru boleh cabut gigi bongsu, kita boleh elakkan banyak masalah kalau cabut gigi bongsu lebih awal.
Antara masalah yang boleh disebabkan oleh gigi bongsu ialah kerosakan pada gigi lain, terutamanya gigi sebelah (geraham kedua)๐Ÿ˜ฃ

Dentist3 dah banyak buat cabutan untuk gigi bongsu ni, jadi tak perlu risau & boleh hubungi kami untuk tahu banyak lagi tentang ni๐Ÿ‘Œ๐Ÿป

๐Ÿ‘Œ๐Ÿป for Dentist3 โ˜บ๏ธ
#Dentist3
โœ… Website : https://dentist3.comย 
[๐—ฆ๐—›๐—”๐—ฅ๐—˜ / ๐—ง๐—”๐—š] ๐Ÿ‘‰ FOLLOWโ€จ#klinikgigimurah #klinikgigiampang #klinikgigi #klinikgigisungaibuloh #klinikgigirawang #klinikgigipetalingjaya #drgigimalaysia #malaysiadentist #malaysiaboleh #dentistmalaysia #kitajagakita #covid #petalingjaya #sungaibuloh #rawang #kualaselangor #pjdentist #drgigimurah #bracesmurah #invisalign #invis #MCO #stayathome #PKP #KITAJAGAKITA #DUDUKRUMAH

mos-5_copy.jpg

Posted by dentist3 in Blog | 0 comments

01.06.22

Open-bite ialah salah satu masalah gigi tak tersusun.
Orang yang ada masalah ni, gigi depan atas & bawah mereka tak bersentuh walaupun bila tutup mulut.
Bukan je nampak tak menarik, tapi akan jadikan kita susah nak makan juga๐Ÿ˜–

Ada beberapa sebab masalah ni terjadi, antaranya genetik (kedudukan tulang rahang)๐Ÿค”

Tapi sekarang tak perlu la risau lagi sebab dengan rawatan Invisalign (pendakap gigi lutsinar), kita boleh betulkan keadaan gigi ni!๐Ÿ˜™

Dr akan consult dengan pesakit dulu, tengok keadaan gigi mereka & rancang plan rawatan untuk pesakit.
Lepas set Invisalign sampai, dr akan terus pantau keadaan gigi kita sampai dapat hasil yang optimum & memuaskan๐Ÿ˜‰

Invisalign ni perlu dipakai 20 jam sehari, tapi tak macam pendakap gigi besi, Invisalign lebih selasa & boleh dibuka bila kita nak makan, jadi memang takde masalah walaupun untuk orang yang ada kerjaya yang sibuk๐Ÿ‘๐Ÿปโค

Dentist3 sedia untuk berikan servis yang terbaik kepada semua pesakit, jadi jangan rasa segan nak hubungi kami okay! ๐Ÿ‘Œ๐Ÿป๐Ÿ“ž

๐Ÿ‘Œ๐Ÿป for Dentist3 โ˜บ๏ธ
#Dentist3
โœ… Website : https://dentist3.comย 
[๐—ฆ๐—›๐—”๐—ฅ๐—˜ / ๐—ง๐—”๐—š] ๐Ÿ‘‰ FOLLOWโ€จ#klinikgigimurah #klinikgigiampang #klinikgigi #klinikgigisungaibuloh #klinikgigirawang #klinikgigipetalingjaya #drgigimalaysia #malaysiadentist #malaysiaboleh #dentistmalaysia #kitajagakita #covid #petalingjaya #sungaibuloh #rawang #kualaselangor #pjdentist #drgigimurah #bracesmurah #invisalign #invis #MCO #stayathome #PKP #KITAJAGAKITA #DUDUKRUMAH

invisalign-goon-wan-jing.jpg

Posted by dentist3 in Blog | 0 comments

01.06.22

Rawatan ICON resin infiltration mungkin jarang kita dengar.
Tujuannya ialah untuk merawat tompok putih/kuning pada gigi๐Ÿฆท

Tompok ni terjadi disebabkan penjagaan mulut yang kurang baik & diet pemakanan yang tinggi asid, jadi enamel gigi terhakis & terjadi tompok2 pada gigi๐Ÿค”

Dr akan mulakan rawatan ni dengan polish gigi dulu, kemudian kita akan letakkan lapisan gel ICON ni pada gigi pesakit & biarkan beberapa minit.
Kita akan ulang langkah ni untuk 2-3 kali๐Ÿ˜Ž

Ada banyak kelebihan rawatan ICON ni, antaranya ialah :
*lebih murah dibandingkan dengan veneer gigi
*dapat result terus. Rawatan ni selesai dalam sehari & terus boleh nampak result pada gigi.
*sesuai untuk tompok gigi. Rawatan pemutihan mungkin akan buatkan warna gigi jadi tak sekata untuk gigi yang bertompok, tapi rawatan ICON ni buatkan warna gigi lebih sekata & cantikโค๏ธ

Untuk dapatkan result yang super nice, boleh jugak dapatkan rawatan pemutihan selepas rawatan ICON ni selesai๐Ÿ‘๐Ÿป๐Ÿ˜Š

Nak dapatkan lebih maklumat tentang rawatan ICON resin infiltration ni?
Hubungi Dentist3 & boleh consult dgn dr kami! ๐Ÿ‘Œ๐Ÿป

๐Ÿ‘Œ๐Ÿป for Dentist3 โ˜บ๏ธ
#Dentist3
โœ… Website : https://dentist3.comย 
[๐—ฆ๐—›๐—”๐—ฅ๐—˜ / ๐—ง๐—”๐—š] ๐Ÿ‘‰ FOLLOWโ€จ#klinikgigimurah #klinikgigiampang #klinikgigi #klinikgigisungaibuloh #klinikgigirawang #klinikgigipetalingjaya #drgigimalaysia #malaysiadentist #malaysiaboleh #dentistmalaysia #kitajagakita #covid #petalingjaya #sungaibuloh #rawang #kualaselangor #pjdentist #drgigimurah #bracesmurah #invisalign #invis #MCO #stayathome #PKP #KITAJAGAKITA #DUDUKRUMAH

icon-infiltration.jpg

Posted by dentist3 in Blog | 0 comments

31.05.22

Wisdom teeth are the last teeth to develop within the mouth and begin to show up on dental Xrays around the time a person is an adolescent. ๐Ÿฆท

Both upper and lower wisdom teeth are usually recommended to pull out as it is hard to clean due to their awkward position at the back of the mouth that causing cavities most of the time. ๐Ÿ˜ต

Wisdom teeth are also recommended to be removed before starting braces treatment. The reason for this is because the wisdom teeth can potentially prolong or ruin the progress. ๐Ÿ˜”

Well, it might seem scary to think about undergoing oral surgery to remove these third molars, thinking about all of the possible problems that can come as a result of leaving them in are reasonable enough to schedule your appointment to remove it. ๐Ÿคฉ

Time to get rid of your wisdom teeth. Call us today to book your appointment. ๐Ÿ˜๐Ÿ“ž

๐Ÿ‘Œ๐Ÿป for Dentist3 โ˜บ๏ธ
#Dentist3
โœ… Website : https://dentist3.comย 
[๐—ฆ๐—›๐—”๐—ฅ๐—˜ / ๐—ง๐—”๐—š] ๐Ÿ‘‰ FOLLOWโ€จ#klinikgigimurah #klinikgigiampang #klinikgigi #klinikgigisungaibuloh #klinikgigirawang #klinikgigipetalingjaya #drgigimalaysia #malaysiadentist #malaysiaboleh #dentistmalaysia #kitajagakita #covid #petalingjaya #sungaibuloh #rawang #kualaselangor #pjdentist #drgigimurah #bracesmurah #invisalign #invis #MCO #stayathome #PKP #KITAJAGAKITA #DUDUKRUMAH

mos-patient_copy_2.jpg

error: Please email smile@dentist3.com for Content :)