fbpx

Ethical & Affordable Dental Treatments

Viewing posts categorised under: Announcements / Dental Clinic News

Visit Us Today !

Posted by dentist3 in Announcements / Dental Clinic News | 0 comments

The risk of tooth decay, gum disease and tooth loss can be reduced with good oral hygiene, and of course, regular visit to the dentist! 😉

It is generally recommended that everyone, including children, visit the dentist at least twice every year👌🏻

Plaque and calculus are the main causes of gum disease. This can be prevent or treat using the scaling treatment that involves the removal of built-up debris from the teeth. We offer a low price starting from RM80+ for this treatment.

Tooth decay that has caused a cavity is treated with filling.
In Dentist3, we use a tooth coloured filling material, which can restore the aesthetic appearance of the tooth, as well as its shape and function.
Our price for filling are reasonable

However, badly damaged or decayed teeth may need to be extract.
But not to worry, in these modern days there are quite many choices to replace the teeth such as denture.

Our aim is to give the best treatment with low prices, as well as excellent services! 🤩

denture-patient.jpg

Family Dentistry

Posted by dentist3 in Announcements / Dental Clinic News | 0 comments

Madam Moey datang ke Dentist3 untuk rawatan cuci gigi.
Yang paling menarik sekali Ms Moey ialah mak dr kami! 😙🌹

Perasaan yang seronok bila dapat rawat family sendiri, Mdm Moey juga rasa happy untuk dapatkan rawatan dari kami😉

Dentist3 sangat berterima kasih dan menghargai sokongan Mdm Moey👍🏻
Harap kami dapat berikan yang terbaik untuk Mdm Moey dan semua patient kami! ❤👌🏻

mos-4.jpg

Braces dari Dentist3

Posted by dentist3 in Announcements / Dental Clinic News | 0 comments

MsS berminat untuk dapatkan rawatan braces dari Dentist3🦷
Masalah Ms S ialah gigi yang tak rata, jadi Dr cadangkan Ms S untuk dapatkan rawatan braces conventional kami😌

Pendakap gigi/braces ialah alat yang digunakan bagi membetulkan kedudukan gigi😊
Dan jenis pendakap gigi conventional ni jadi pilihan orang muda dan remaja disebabkan warna getah yang berwarna warni dan nampak lebih bergaya serta cantik!😎

Dentist3 menawarkan promosi untuk braces jenis conventional dengan harga serendah rm4xxx saja! Rawatan scaling, x-ray pun termasuk sekali🤗👍🏻

Sekarang senyuman kita masih boleh nampak cantik walaupun pakai braces! 👌🏻❤

photo-campaign.jpg

Wisdom Tooth Removal

Posted by dentist3 in Announcements / Dental Clinic News | 0 comments

Wisdom teeth are the third molars in the very back of your mouth. In many cases, wisdom teeth serve not much use and they are hard to clean due to their position in the very back of your mouth which causes cavities. 🦷

Dentists recommend removing wisdom teeth if they don't fully emerge. Many dentists believe it's better to remove wisdom teeth at a younger age, before the roots and bone are fully formed, and the recovery is faster after surgery. This is why some young adults have their wisdom teeth pulled before the teeth cause problems. 🧐

Removal of lower wisdom teeth mostly need minor oral surgery. The gums will be incised, small amount of bone around the tooth removed and stitches will be placed after the surgery for fast healing. Minor oral surgery will be done under local anesthetic. 🤩

Having pain on your lower back jaw? Yes, it's your wisdom tooth. Don't wait till it get worse, visit Dentist3 today and get rid of the pain caused by wisdom teeth 😍

Call/WhatsApp us for enquiries 📞📱

mos_copy_7.jpg

Sakit Masa Gigi Bongsu

Posted by dentist3 in Announcements / Dental Clinic News | 0 comments

Rasa sakit masa gigi bongsu baru tumbuh atau sudah rosak, memang teruk dan tak dapat digambarkan😗

Kadangkala boleh demam, bengkak pada pipi sehingga tidak boleh membuka mulut langsung dan menyebabkan sukar bercakap atau makan.

Ramai yang tertanya, perlu ke kita cabut gigi bongsu, atau boleh biarkan saja kan? 🤔

Gigi bongsu seeloknya perlu dicabut kerana boleh menimbulkan pelbagai masalah seperti, gigi berlubang, keradangan gusi dan jangkitan kuman kerana sisa makanan mudah tersumbat di celah gigi😖

Sebelum pembedahan dilakukan, dr akan ambil x-ray untuk pastikan keadaan akar gigi dan saraf dulu🦷

Selepas pembedahan, pesakit perlu berehat untuk 3-4 hari & perlu elak kan daripada melakukan aktiviti lasak dan makan makanan keras🥣👌🏻

Dentist3 menawarkan cabutan gigi bongsu dengan harga serendah RM900 ke bawah je!🤩

Jangan biar sampai gigi rosak dan sakit, jom me Dentist3 sekarang untuk dapatkan pemeriksaan lanjut! 🤗👍🏻

2ndmolar.jpg

Invisalign™

Posted by dentist3 in Announcements / Dental Clinic News | 0 comments

Invisalign has becoming a better known brand for the fans of clear braces.
Many countries chose Invisalign as their favourite brand to be use for clear braces cases, including Malaysia😙

Dentist3 has also become one of the provider for invisalign.
We offer a package and a promotion price for this brand, and it is getting more and more demand as the brand itself have many advantages compared to many other brands👍🏻

Some of the advantages includes :
* better appearancea
* more comfortable
* improves cleanliness
* safe & removable
* able to enjoy more foods! 🍰🍗

We also provide an initial consultation for those who are interested, just give us a call, and we will book your slot for you! 👌🏻😎

.
.
.
.
.
.

#klinikgigimurah #klinikgigiampang #klinikgigi #klinikgigisungaibuloh #klinikgigirawang #klinikgigipetalingjaya #drgigimalaysia #malaysiadentist #malaysiaboleh #dentistmalaysia #kitajagakita #covid #petalingjaya #sungaibuloh #rawang #kualaselangor #pjdentist #drgigimurah #bracesmurah #invisalign #invis



invisalign-smile.jpg

White Composite Filling

Posted by dentist3 in Announcements / Dental Clinic News | 0 comments

There are a few types if tooth fillings that can be choose to repair your teeth. But most people prefer white tooth-coloured fillings as their go to😎

Aesthetics are the main advantage of composite, since dr can blend the shades to create a colour similar to the actual teeth. Composite are used to bond the tooth to support the remaining tooth structure, which helps to prevent breakage👍🏻

Nowadays most dental clinic are using composite fillings, because it is more natural looking and the is better in flexibility🦷

To prevent our teeth from getting more damage in early ages, we should do general scaling at least twice a year.
Without plaque and cavities, our mouth will be healthier and cleaner.
Come to Dentist3 now and flash your beautiful smile with confident! 😁

scaling&white-filling.jpg

Fake Braces ?

Posted by dentist3 in Announcements / Dental Clinic News, Dental Articles, Uncategorized | 0 comments

Pendakap gigi atau braces adalah alatan yang dipasang pada gigi dengan tujuan untuk merawat kedudukan gigi yang tidak normal. Rawatan ini di jalankan oleh Pakar Orthodontik ataupun doktor gigi yang bertauliah di klinik pergigian berdaftar dengan menggunakan peralatan yang selamat dan disterilasi.

Sejak kebelakangan ini, terdapat pihak yang tidak bertanggungjawab (vendor fake braces) menawarkan perkhidmatan braces dengan harga yang murah, yang kononnya dapat memperbetulkan kedudukan gigi. Braces yang di pasang oleh mereka yang tidak bertauliah ini di kenali sebagai fake braces. Lazimnya, fake braces ini dipasang bukan di klinik pergigian berdaftar, sebaliknya dipasang di hotel, rumah persendiriran, motel dan premis-premis perniagaan seperti pusat kecantikan.

Apakah perbezaan antara cara pemasangan pendakap gigi oleh Dr Gigi dengan pihak tidak bertauliah?

Pihak yang tidak bertanggungjawab (vendor fake braces) menawarkan perkhidmatan pemasangan fake braces tidak mempunyai kelulusan dari institusi pengajian tinggi di dalam jurusan pergigian dan hanya mempelajari teknik pemasangan alat pendakap gigi di Youtube

Pelbagai teknik yang dilakukan mereka bagi menarik minat orang ramai di laman sosial untuk mendapatkan perkhidmatan mereka. Antaranya dengan mengaburi pemikiran orang awam, kononnya mereka menawarkan “real braces” atau “original braces”. Rawatan braces bukan hanya terletak pada alatan pendakap gigi, tetapi keseluruhanya memerlukan penelitian dari pelbagai aspek termasuk tahap kesihatan pesakit, bentuk muka, struktur rahang, jenis maloklusi, dan masalah pergigian pesakit.

Pesakit mesti mempunyai tahap kebersihan mulut yang baik, tanpa masalah gusi dan kerosakan gigi. Pakar Orthodontik akan melakukan analisa terhadap x-ray dan model kajian gigi pesakit, seterusnya merancang jenis dan cara rawatan yang sewajarnya terhadap pesakit. Pemasangan braces akan dibuat di atas kerusi pergigian menggunakan peralatan yang selamat, biocompatible, bersih dan telah dinyahkuman.

Manakala, rawatan fake braces dilakukan dengan pesakit berbaring di atas katil samada di rumah, hotel atau di pusat kecantikan. Lokasi operasi berpindah dari satu lokasi ke satu lokasi untuk mengelakkan dari dijejaki oleh pegawai penguatkuasa. Fake braces ini dipasang tanpa mengambil kira tahap kesihatan gigi pesakit. Peralatan yang digunakan pula tidak dinyahkuman. Oleh itu pemasangan fake braces ini akan terdedah kepada risiko penyakit berjangkit seperti Hepatitis B atau HIV

Apakah komplikasi pemakaian fake braces?

Pemakaian fake braces terdedah dengan pelbagai risiko dan komplikasi. Antaranya, gigi akan menjadi goyang, gigi terkeluar dari soket, karies gigi, gusi membengkak, mulut berbau, dan ulcer mulut. Gigi yang tidak teratur boleh menjadi lebih tidak tersusun. Ini adalah kerana tiada pemeriksaan terhadap tahap kesihatan gigi dibuat sebelum pemasangan fake braces dan juga sepanjang pelanggan memakai fake braces. Antara risiko lain yang lebih serius adalah pelanggan fake braces ini terdedah kepada penyakit berjangkit seperti Hepatitis B dan HIV kerana peralatan pemasangan yang digunakan tidak disterilasikan selepas digunakan antara pelanggan

Bagaimanakah gigi bergerak selepas memakai pendakap gigi?

Apabila gigi diberi tekanan pada suatu jangkamasa, ia akan bergerak. Pakar Orthodontik akan menggunakan pengetahuannya untuk menggerakkan gigi kepada kedudukan yang diingini dalam keadaan terkawal. Berat tekanan yang diberikan juga memainkan peranan.

Dalam penggunaan braces, tekanan yang diberikan adalah bergantung kepada kedudukan braket dan jenis wayar yang digunakan. Tekanan yang terlalu tinggi akan membawa kepada kerosakan gigi, gusi dan tulang.

Manakala, vendor fake braces pula tidak memahami dari konteks teori pergerakan gigi. Mana mungkin mereka tahu jumlah tekanan yang bersesuaian dalam menggerakkan gigi. Tekanan tanpa kawalan yang dikenakan pada gigi dengan pemakaian fake braces boleh mengakibatkan gigi menjadi longgar atau terkeluar dari arkus dan soket gigi.

Apa tindakan yang anda boleh ambil sekiranya anda mengesyaki memakai fake braces?

Pemakai fake braces yang telah sedar tentang penipuan ini boleh mendapatkan bantuan di mana-mana klinik pergigian kerajaan atau swasta.

Cabutan Gigi Bongsu

Posted by dentist3 in Announcements / Dental Clinic News | 0 comments

Tahukah Anda : Kesakitan akibat Gigi Bongsu (wisdom tooth) tersekat tidak akan diselesaikan dengan makan Antibiotik & Ubat tahan Sakit Sahaja. 

Gigi Bongsu yang sudah ada nanah / infection perlu dikeluarkan secepat mungkin. Prosedur ini memang akan kelihatan menakutkan mula-mula. Tapi actually untuk patient yang sihat & tak ada alahan kepada ubat-ubat, Gusi boleh sembuh dalam masa seminggu sahaja. (normally dr pun akan bagi 2-3 hari MC untuk patient rehat) 

Gigi Bongsu Yang tersekat juga mungkin akan mengakibatkan bengkak yang besar dan kesukaran membuka mulut. Kadang-kala pun akan menyebabkan deman (fever) . 

Oleh itu, Klinik gigi Dentist3 menawarkan Pakej Pembedahan Gigi Bongsu yang harga Berpatutan supaya customer kita boleh meneruskan kehidupan tanpa sentiasa risau tentang masalah wisdom tooth. Pakej Pembedahan Gigi Bongsu kita juga termasuk Antibiotik , Ubat tahan Sakit & Jahitan . 

Biasanya hanya dengan mengambil 1 X-Ray then Dr boleh tahu sama ada Gigi Bongsu perlu / boleh dikeluarkan . 

Call Kita Hari ini untuk Tahu lebih Lanjut ! 



mos-patient-5.jpg

Posted by dentist3 in Announcements / Dental Clinic News | 0 comments

Pendakap gigi/braces ialah alat yang digunakan bagi membetulkan kedudukan gigi😊⠀

Kedudukan gigi kita penting dalam memastikan fungsinya sempurna.⠀
Dengan kedudukan gigi yang baik akan membantu untuk memudahkan proses pengunyahan makanan😁⠀
Selain tu, dapat memudahkan proses memberus gigi juga. Sebab gigi yang berlapis boleh menyebabkan kita berus gigi dengan tak sempurna.⠀
Hal ini akan menyebabkan makanan akan terlekat di celah-celah gigi dan akan memberi kesan yang lain seperti karies gigi🦷⠀

Jenis pendakap gigi ni paling banyak digunakan kerana kos yang lebih rendah berbanding dengan jenis pendakap gigi yang lain😙👍🏻⠀

Untuk metal braces, pesakit boleh pilih warna elastic band/getah yang dipasang pada pendakap gigi.⠀
Jadi untuk golongan muda memang sesuai sangat sebab nampak ceria, cantik & bergaya je! 😎⠀

Kini, kita boleh ratakan gigi sambil buatkan senyuman kita lebih menarik! 🤗👌🏻⠀

upload.jpg