Quality & Affordable Dentistry in Malaysia

Proses Rawatan Implan Gigi di Selangor, Malaysia

Posted by dentist3 in Dental Articles | 0 comments

Proses meletakkan implant gigi di Selangor, Malaysia

Pemasangan implant gigi di Selangor, Malaysia

Pertama sekali, anda sama ada telah pun kehilangan gigi atau anda akan mencabut gigi tidak lama lagi. Sekiranya anda telah pun kehilangan gigi, belahan kecil dibuat supaya gusi anda boleh digerakkan dan doktor gigi anda boleh lihat sampai ke tulang anda. Sekiranya anda baru sahaja mencabut gigi, kadang kala gusi akan di biarkan atau ia mungkin di bentuk semula untuk mendapatkan hasil yang terbaik. Kemudian tulang anda akan di bentuk semula untuk membolehkan implant diletakkan. Sekiranya anda telah kehilangan gigi, ruang untuk implant harus di sediakan untuk memasukkan implant. Sekiranya gigi anda baru di cabut, ruang bukaan gigi anda akan di bentuk semula untuk memasukkan implant. Implant ini di gunakan untuk mengganti kan pangkal gigi anda, namun ia tidak mempunyai bentuk yang sama.

BOOK YOUR DENTAL APPOINTMENT NOW : https://linktr.ee/dentist3

Untuk rawatan ini, sama ada gusi anda akan dibius untuk membenarkan implant pulih dan membenarkan tisu-tisu anda melitupi di sekitar implan, sebuah interaksi yang di panggil osseointegration (proses penyambungan antara tulang dan skru implant), atau ia akan di tutup dengan kepingan ‘transitory projection’ dan di benarkan untuk pulih. Kaedah menutup gusi anda sepenuhnya di atas implant menghalang mikroorganisma daripada masuk ke kawasan itu dengan lebih baik, selain, ‘transitory projection’ boleh membantu tisu gusi anda untuk memperbaiki kepada bentuk yang lebih baik di samping menyembuhkan tulang. Kadang kala, “projection” sementara mempunyai ‘transitory crown’ (sarung gigi sementara) pada nya untuk penampilan yang lebih menarik. Doktor gigi anda akan membuat pemeriksaan untuk membuat pilihan mana yang terbaik untuk anda.

Saya mempunyai seorang pesakit yang boleh dipercayai, ibu saya sendiri, yang saya mengaplikasikan implant pertama saya sejurus selepas saya memulakan latihan. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada nya kerana membenarkan saya untuk menulis dan membincangkan rekod pergigian nya dan menggunakan beliau sebagai contoh.

Beliau kehilangan gigi semasa saya di sekolah menengah dan menggunakan ‘extension’ (sambungan/gantian bagi gigi seperti sarung gigi) pada masa itu. Seperti yang dijangkakan, ‘extension’ nya tidak berfungsi dengan baik kerana beliau mendapat kaviti pada bahagian bawah gigi belakang perancah. Makanan sering termasuk di bawahnya dan hampir mustahil untuk dia membersihkan semuanya. Daripada hanya melakukan rawatan saluran akar pada gigi belakangnya dan menggantikan ‘extension’, kami meletakkan dua crown berasingan dan menggantikan gigi yang hilang dengan implant gigi.

Beliau tidak sesuai untuk menggunakan crown sementara pada implant nya, jadi gusi beliau melitupi implant itu. Dia memilih untuk sedar semasa prosedur tersebut, dan, dia masih kebas untuk proses berkenaan.

Posisi sebenar implant seperti yang di gambarkan nya adalah sebagai bunyi dan sentuhan getaran. Setelah kesan ubat bius hilang, ianya tidak menyakitkan, namun hanya sedikit mengganggu. Sekarang untuk proses pemulihan. Setelah implant anda pulih, tulang anda akan bercantum dengannya dan proses yang dipanggil ‘osseointegration’ ini adalah sangat penting untuk anda. Ianya juga penting untuk membersihkan kawasan itu sepenuhnya semasa implant anda sedang pulih untuk mengelakkan sebarang jangkitan. Jangkitan boleh menghalang tulang anda daripada bercantum dengan implant yang di pasang. Masa yang diperlukan untuk pulih bergantung pada keadaan tulang anda.

Dalam kes sesetengah tulang, ia boleh pulih hanya dalam 12 minggu. Bagi tulang lain, ia mungkin  memerlukan sembilan bulan hingga setahun. Kebanyakan implant pulih dalam tempoh masa tiga hingga setengah tahun. Mandible (rahang bawah), biasanya pulih lebih cepat berbanding ‘maxilla’ (rahang atas), anda.

Sebaik sahaja implant telah bercantum dengan tulang anda, acuan akan di buat mengikut keperluan implant dan crown di buat untuk anda. Terdapat dua pilihan untuk crown, solidified atau dipegang skru. Kedua-duanya mempunyai kelebihan masing-masing. Crown solidified menggunakan material kuat di sekeliling nya untuk penggunaan yang lebih baik, walau bagaimanapun, konkrit sukar untuk dihapuskan dan boleh mengganggu gusi anda. Tambahan lagi, sekiranya terdapat apa – apa perubahan pada crown setelah ia di pasang, ia harus di potong untuk membuat bukaan pada nya atau pun crown akan di keluarkan sepenuh nya dan crown lain pula perlu dibuat untuk mengganti kan nya. 

Solidified crown yang telah di padatkan pada projection connector akan melalui gusi anda, selepas projection itu dilampirkan pada implan anda. Projection akan bercantum pada implant dengan skru yang di pasang pada keselesaan tertentu, di panggil daya, untuk menahannya.

Crown yang di pegang skru di pasang sebagai satu bahagian pada abutment yang bersambung dengan implant anda dan mempunyai lubang akses yang di tebuk ke dalamnya. Crown yang di pegang oleh skru tidak akan di simen di dalam mulut anda. Abutment dan crown akan diskru pada implant anda semua sebagai satu bahagian, dan kemudian lubang akses akan ditampal. Anda tidak perlu risau tentang kerengsaan yang di akibat kan oleh simen pada gusi anda kerana ia boleh ditanggal dengan mudah pada masa depan jika perlu, tetapi tampalan lebihan mungkin akan lusuh atau terkena kotoran dari masa ke masa, sama seperti tampalan pada gigi asli. Saya lebih suka crown dipegang skru supaya simen tidak merengsakan gusi anda, namun, disebabkan memerlukan lubang akses, ianya mungkin bukan pilihan untuk semua orang.

BOOK YOUR DENTAL APPOINTMENT NOW : https://linktr.ee/dentist3

Buat pengetahuan anda, ibu saya pada asalnya mempunyai crown yang bersimen, namun, kira-kira tiga tahun yang lalu, crown implannya patah, malah gigi di belakangnya turut patah hingga ke paras bawah gusi. Saya telah menukar crownnya kepada crown dipegang skru dan kami berusaha untuk menggantikan gigi di belakangnya. Beliau menjaga implant dan crown nya sama seperti gigi nya yang lain dan makan dengan lebih yakin berbanding ketika beliau menggunakan bridge (jambatan gigi).

Sekarang untuk variasi pula. Pertama, sama ada anda sudah kehilangan gigi atau anda perlu mencabut gigi. Jika anda telah kehilangan gigi, dan kawasan itu telah sembuh,anda berkemungkinan besar bersedia untuk bermula. Tulang anda mungkin perlu dibentuk semula atau ditambah kepada kedua-dua cantuman. Kadangkala, ini boleh dilakukan apabila implant diletakkan, ada masanya ia perlu di lakukan terlebih dahulu. Perkara yang sama mungkin di lakukan jika gigi anda baru dicabut, walaupun berkemungkinan besar anda memerlukan tulang untuk di tambah apabila gigi anda baru dicabut. Jika anda mempunyai gigi yang perlu di cabut, kadangkala implant anda boleh diletakkan pada hari yang sama, tetapi kadang – kadang anda perlu pasti kan Kawasan tersebut sembuh dahulu selepas gigi dicabut. Hal ini di sebabkan oleh kemungkinan jika gigi anda mempunyai jangkitan di sekelilingnya atau jika tulang anda tidak sihat di sekelilingnya. 

Ada masanya, walaupun implant tidak boleh di letakkan pada hari yang sama gigi di cabut tetapi anda perlu menambah tulang, itu mungkin boleh di lakukan pada hari gigi di cabut. Sekiranya anda mempunyai sebab lain untuk menangguh kan pemasangan implant anda pada hari yang sama semasa gigi anda di cabut, pemasangan cantuman tulang semasa pengekstrakan boleh menjadi kan tulang anda lebih ideal untuk proses seterusnya.

2 implants supporting a 3 unit dental bridge
2 unit implant menyokong 3 unit jambatan gigi

Terdapat variasi dalam masa yang diperlukan untuk sembuh. Tulang maxilla anda, iaitu rahang atas, mengambil masa lebih lama untuk sembuh daripada mandible anda, rahang bawah. Ini lah yang akan menyebab kan variasi dalam tempoh masa yang anda perlu kan untuk tulang anda bercantum dengan implant anda dan berapa lama sebelum anda mempunyai crown yang sesuai untuk anda.

Sudah tentu, semua variasi spesifik untuk anda akan dibincangkan bersama anda semasa sesi perundingan dan pemeriksaan serta sepanjang rawatan, penyelenggaraan dan penjagaan.

Anda perlu menjaga implant gigi anda, sama seperti anda perlu menjaga gigi anda. Walaupun anda tidak boleh mendapat kan kaviti dalam implant gigi seperti pada gigi asli, anda masih perlu menjaga gusi di sekeliling implant dan gigi anda yang lain juga. Menjaga gusi sebaiknya boleh dilakukan dengan menjaga kebersihan implant. Anda masih boleh mendapat gingivitis, keradangan gusi, atau peri-implantitis, iaitu jangkitan pada gusi di sekeliling implant anda, jika anda tidak membersihkan kawasan implant.

Gingivitis dan peri-implantitis adalah di sebabkan oleh bakteria. Gingivitis merupakan keradangan dan boleh disembuhkan dengan membunuh bakteria. Kawasan tersebut biasanya akan kelihatan merah dan mungkin berdarah apabila memberus dan flos.

Peri-implantitis adalah sama seperti penyakit periodontal di sekeliling gigi anda, bezanya ia hanya di sekitar implant anda. Peri-implantitis ialah jangkitan antara gusi dan implant anda yang menyebabkan tulang dan tisu gusi tercabut daripada implant. Oleh kerana ini adalah jangkitan yang sama seperti penyakit periodontal, ia mempunyai semua komplikasi yang sama: kehilangan tulang, kemungkinan kehilangan implant, peningkatan risiko penyakit kardiovaskular, peningkatan risiko penyakit Alzheimer, dan sebagai nya. Terdapat buku teks dan kursus tentang penyakit periodontal dan peri-implantitis untuk doktor gigi. Saya akan mengusahakan panduan seperti ini untuk menterjemah semua maklumat itu untuk pesakit saya selepas saya menghabiskan buku implant ini. Jika anda sudah mempunyai penyakit periodontal pada gigi lain, anda berisiko tinggi untuk jangkitan tersebut merebak ke implan anda dan perlu lebih berhati – hati dengan penjagaan di rumah anda.

BOOK YOUR DENTAL APPOINTMENT NOW : https://linktr.ee/dentist3

Sekarang bagaimana untuk menjaga implant. Pertama, perkara yang tidak boleh dilakukan.

Jangan lakukan apa – apa pada implant gigi anda yang boleh mematah kan gigi. Crown implant gigi anda mengguna kan material yang sama seperti crown pada gigi asli anda, dan dibuat dengan meniru struktur gigi asli anda sebaik mungkin. Oleh itu, apa – apa yang boleh memecah kan gigi anda juga boleh memecah kan crown implant anda. Jangan kunyah ais, elak kan menggesek gigi, jangan makan batu, dan elakkan dari ditendang pada bahagian mulut oleh kuda. Ya, itu pernah berlaku kepada salah seorang pesakit saya. Jika anda masih tidak dapat meneka nya, kuda itu menang.

Sekarang bagaimana untuk menjaga implant. Anda boleh makan makanan biasa melainkan dinasihatkan sebaliknya oleh doktor gigi anda. Hal ini berkemungkinan besar jika anda mempunyai crown sementara pada implant anda atau pada masa implant atau crown di masukkan. Anda perlu membersihkan nya, sama seperti anda membersih kan gigi anda yang lain. Anda perlu membersihkan permukaan mengunyah, bahagian pipi / bibir, dan bahagian lidah adalah mudah, beruskan nya saja. Anda boleh menggunakan berus gigi manual atau elektronik, mana – mana paling sesuai untuk anda. Jika anda memerlukan bantuan untuk membuat keputusan, berbincang dengan doktor gigi atau pakar kebersihan pergigian anda dan mereka boleh membantu anda memilih yang terbaik. Kunci utama dalam memberus gigi adalah teliti tetapi lembut. Sudutkan bulu berus supaya anda memberus keluar di bawah tepi gusi anda, dan kemudian berus ke seluruh permukaan gigi yang lain untuk mengeluarkan semua plak dan sisa makanan.

Anda tidak perlu menyental. Menyental adalah untuk jubin lantai, kadang kala mungkin untuk tayar kereta anda, tetapi bukan untuk gigi dan bukan sesekali untuk implant. Anggap implant dan gigi anda sebagai lantai kayu berkualiti terbaik di dunia dan gusi anda sebagai kabinet dapur paling mahal. Jadi anda menyengetkan penyapu anda untuk mendapat kan debu – debu terbentuk di bawah kabinet dan mengeluarkannya dengan goyangan kecil penyapu anda, kemudian sapu lantai dengan perlahan tetapi teliti. Sekarang gunakan berus anda pada gigi dan implan anda. Kemudian jaga kawasan antara implant dan gigi bersebelahan anda.

Terdapat lebih daripada satu cara untuk melaku kan ini. yang paling mudah ialah flos, apabila di lakukan dengan betul; flos ialah alat yang sangat baik untuk membersih kan di antara nya. ambil benang yang panjang dan, mengguna kan gerakan menggergaji, lalukan nya di tempat yang ketat. Pegang flos pada sisi crown implan anda supaya ia melilit sedikit dan gerakkan nya ke atas dan ke bawah, hingga ke pangkal gusi. Lakukan perkara yang sama untuk gigi di sebelahnya dan mana-mana gigi lain yang anda ingin simpan. Ingat untuk flos ke bawah gusi sejauh mana flos pergi, tetapi jangan paksa atau patahkan nya kerana anda boleh meluka kan gusi anda.

Terdapat teknik flos alternatif yang berfungsi untuk implant, tetapi bukan gigi. Ambil flos anda dan letakkan di antara implant dan gigi anda, sama seperti di atas, kemudian temukan nya di bahagian lidah dan letakkan flos di bahagian lain implan anda supaya ia melengkung pada bahagian lidah implan anda dengan hujung terkeluar di bahagian bibir/pipi. Silang kan hujung di hadapan implant anda kemudian gelongsor ke atas dan ke bawah dan ke depan dan ke belakang. Ini berfungsi dengan baik dan membersih kan kedua-dua belah implan anda pada masa yang sama.

Terdapat juga alternatif kepada flos. Jadi tidak, flos tidak wajib, tetapi anda masih perlu Membersih kan celah – celah gigi anda. Terdapat dua alternatif utama: Water irrigation dan berus interdental. Water irrigation, yang paling terkenal ialah jenama Waterpik, mengguna kan aliran air untuk membasuh antara gigi dan implan dan di bawah pinggir gusi anda. Untuk implant gigi tunggal seperti anda, anda boleh mengguna kan sama ada pengairan aliran berterusan atau pengairan nadi terputus, namun aliran berterusan mempunyai lebih banyak kegunaan daripada hanya di antara gigi anda dan pengairan nadi yang terganggu adalah terhad kepada hanya di antara gigi.

BOOK YOUR DENTAL APPOINTMENT NOW : https://linktr.ee/dentist3

Interdental brush
Interdental brush

Berus interdental menyedia kan beberapa pilihan. Terdapat berus jumbai hujung yang kelihatan seperti berus biasa dengan hanya satu atau beberapa jumbai atau bulu di hujung nya.

Jumbai kecil ini membolehkan anda menolak berus di antara gigi anda. Terdapat berus interdental yang kelihatan serupa dengan pembersih paip pada kayu. Ini adalah flos yang di tolak antara implant anda dan gigi bersebelahannya. Terdapat juga berus gigi mekanikal, Rotadent, yang mempunyai hujung runcing yang didaftarkan sebagai pembersih interdental

juga. Bulu berus yang sangat nipis dapat masuk antara gigi anda dan implant anda untuk

membersih kan kawasan tersebut.

Untuk pengetahuan anda, berus Rotadent hanya boleh dibeli melalui klinik pergigian,namun

kepala berus gantian boleh dibeli dalam talian. Pilihan yang terbaik untuk anda, implant anda

dan gigi anda sebaiknya di bincangkan dengan doktor gigi dan / atau pakar kebersihan pergigian anda. Mereka akan membantu anda memilih yang mana antara ini yang terbaik dan paling mudah untuk anda bagi membersihkan dan menjaga implant anda dengan berkesan.

Sudah tentu, anda masih memerlukan pembersihan tetap di pejabat doktor gigi anda juga,

untuk kedua – dua implant anda dan gigi anda yang lain. Sejurus selepas implant anda diletakkan, ini mungkin meningkat dalam kekerapan, sehingga anda dapat memastikan ia bersih di rumah, kemudian anda akan kembali kepada pembersihan rutin biasa anda.

Ingat, anda perlu membersih kan implant anda, sama seperti anda perlu membersih kan gigi anda, jika anda mahu menyimpan nya. Implant pergigian tunggal adalah pilihan terbaik untuk anda mengganti sensasi memiliki gigi asal anda sendiri. Anda membersihkan nya seperti gigi asli, makan dengan nya seperti gigi asli, dan bercakap dengan nya seperti gigi asli. Apabila ia dipasang, kebanyakan orang menganggap implant gigi mereka sama seperti gigi lain.

BOOK YOUR DENTAL APPOINTMENT NOW : https://linktr.ee/dentist3

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Please email smile@dentist3.com for Content :)