Quality & Affordable Dentistry in Malaysia

Pendakap Gigi – Jenis dan Kos di Selangor, Malaysia

Posted by dentist3 in Dental Articles | 0 comments

Pendakap Gigi – Jenis dan Kos di Selangor, Malaysia

Pendakap gigi (braces) adalah peranti ortodontik atau pergigian yang berperanan untuk membetul gigi bengkok atau maloklusi bagi sebahagian besar individu. Ia boleh menjadikan gigi anda sejajar supaya anda tidak akan mengalami underbite yang ketara, scissor bite, atau overbite.

Pendakap gigi dipasangkan sedemikian rupa agar ia menyenangkan mata.

👉 BOOK Dentist in Selangor NOW on WhatsApp (based on location) : https://linktr.ee/dentist3cliniclist

Ia disyorkan kepada sesiapa yang mempunyai gigi yang terlalu sesak, gigi tumbuh beralih, gigi tidak sekata atau mana-mana set gigi yang tidak berfungsi dengan baik dan/atau menyenangkan dari segi estetik. 

Pendakap gigi berfungsi dengan memanfaatkan keupayaan gigi untuk beralih dan bergerak apabila terdapatnya jurang. Ia mengenakan tekanan secara berterusan pada setiap gigi untuk mencapai matlamat ini. Apabila gigi bergerak, rahang anda akan berubah bentuk semasa tekanan dikenakan. Kedudukan gigi di dalam mulut adalah lebih mudah dilentur daripada yang disangkakan.

• Siapa yang perlukan rawatan ini dan hasil jangkaan
• Carta Jenis dan Harga Pendakap gigi 
• Apakah itu Pendakap Logam?
• Apakah itu Pendakap Seramik?
• Apakah itu Speed Braces?
• Apakah itu Invisalign?
• Apakah itu Penahan?
•Garisan bawah

Siapakah yang perlukan rawatan ini dan hasil jangkaan di Selangor, Malaysia

Pakar orthodontik menetapkan pendakap pada gigi budak perempuan.

Pendakap gigi melilit di sekeliling setiap gigi, ia bertindak sebagai penambat bagi braket gigi dan seterusnya menentukan bentuk baharu mulut anda. Peranti ini harus digunakan untuk orang yang mempunyai keadaan atau masalah berikut disebabkan peranti ortodontik adalah sangat bermanfaat dalam membetulkan keadaan tersebut.

• Pertindihan gigi atas dan bawah (Overbite)

• Gigitan terbuka (Open bite)

• Gigi bawah menonjol ke atas (Underbite)

• Gigitan dalam (Deep bite)

• Gigitan terbalik (Reverse bite)

• Gigi condong (Crooked teeth)

• Masalah rahang

• Terlalu banyak gigi (Overcrowded teeth)

• Gigi tidak sejajar atau tidak simetri

Selain itu, pesakit yang memerlukan rawatan pendakap ortodontik boleh pilih daripada pelbagai pilihan atau jenis pendakap yang berbeza seperti berikut.

👉 BOOK Dentist in Selangor NOW on WhatsApp (based on location) : https://linktr.ee/dentist3cliniclist

Carta Jenis dan Harga Pendakap gigi di Selangor, Malaysia

Konsep doktor gigi dan pakar ortodontik. Wanita muda dengan pendakap gigi biru membersih dan memberus gigi menggunakan berus gigi kecil, berus interdental

Berikut adalah jenis-jenis braces yang sedia ada dan harga masing-masing.

Lajur terakhir menunjukkan harga biasa di Malaysia.

JENIS BRACESHARGA TETAP MALAYSIAN PRICES
Metal Braces$3,000 to $7,000RM 5000 – RM 10000
Ceramic Braces$4,000 to $8,000 RM 6000 – RM 12000

Speed Braces
$4,000 to  $6,000 RM 6000 – RM 11000
 Invisalign$4,000 to $9,000 RM 13000 – RM 20000
Retainers (Each Arch)$500 to $1,000RM 200 – RM 500

Apakah itu Pendakap Logam?

Gigi dengan pendakap gigi / braces
Gigi dengan pendakap gigi / braces

Pendakap logam tradisional dan braket logamnya adalah apa yang kita gambarkan apabila kita berfikir tentang “pendakap gigi”. Ia sering dikaitkan dengan kanak-kanak yang mempunyai ibu bapa yang kaya atau nerda. Walau bagaimanapun, kononnya “muka pendakap” tetap menjadi perkara biasa disebabkan pada akhirnya, rawatan ortodontik kekal amat berkesan walaupun ia tidak menyenangkan secara estetik.

Penambahbaikan yang ketara: Pendakap gigi ini boleh meluruskan gigi anda dari 6 bulan hingga 2 tahun. Walau bagaimanapun, dari tahun 1970-an hingga 1990-an, pendakap logam adalah lebih rumit dan tidak menyenangkan dari segi estetika. Dengan braketnya sendiri, ia memberikan anda rupa hodoh seperti mempunyai “mulut logam”. Ia masih digambarkan sedemikian oleh industri hiburan Hollywood dan budaya pop.

👉 BOOK Dentist in Selangor NOW on WhatsApp (based on location) : https://linktr.ee/dentist3cliniclist

Walau bagaimanapun, versi pendakap logam ini telah lama digantikan dengan pendakap yang lebih kecil dan kurang ketara yang telah menambah baik lagi kecantikan dan kamuflase pergigian.

Dawai Arkus Diaktifkan Haba: Pendakap logam dari Alaf Baharu dan seterusnya kini didatangkan dengan dawai arkus yang diaktifkan haba. Mereka menggunakan haba dalaman badan atau mulut anda untuk memastikan gigi anda bergerak ke arah yang sepatutnya dengan berdasar kepada kedudukan braket yang ditetapkan oleh pakar ortodontik anda. Ini menjadikan pengalaman pendakap gigi keseluruhannya lebih cepat dan lebih mudah lumayan untuk belia Milenium dan Generasi Z berbanding dengan pendakap yang lebih “hardcore” pada masa lalu.

Kebaikan dan Keburukan: Pendakap logam, malah yang terbaru, kekal sebagai jenis pendakap yang lebih ketara namun paling murah. Kanak-kanak dengan pendakap logam boleh memilih warna bands yang berwarna-warni untuk memperibadikan dan mengekspresikan diri mereka melalui penyesuaian pendakap. Walau bagaimanapun, kerana ia adalah pendakap yang paling ketara, anda perlu menerima senyuman yang berkompromi sehingga anda perlu mengeluarkannya. Ia akan mensabotaj penampilan gigi anda walaupun fungsinya di sana untuk menyesuaikan gigitan anda dan rupa anda dalam jangka masa panjang.

Apakah itu Pendakap Seramik di Selangor, Malaysia?

Pendakap seramik adalah antara pelbagai varian pendakap yang cuba mengatasi masalah jurang estetik yang disebabkan oleh pendakap logam. Walaupun ia mempunyai saiz dan bentuk yang sama dengan pendakap logam, braket berwarna gigi dapat bercampur atau menyamar dengan lebih baik dengan giginya itu sendiri berbanding dengan jenis pendakap logam yang menyebabkan rupa metalik yang ketara. Selain itu, terdapat juga pendakap seramik yang menggunakan dawai berwarna gigi untuk menyembunyikannya sepenuhnya daripada pengecaman serta-merta.

Kurang Keterlihatan: Orang ramai enggan memakai pendakap gigi disebabkan penampilan mereka yang tidak estetik, terutamanya bagi jenis pendakap logam. Pendakap logam kelihatan ketara dan menonjol. Kanak-kanak yang memakainya sering diejek atau dipanggil nama seperti “Nerd!”. Pendakap seramik adalah kurang ketara dan lebih tersembunyi dibandingkan dengan pendakap logam yang menyebabkan rupa “pendakap muka”. Ia juga boleh menggerakkan gigi lebih cepat daripada Invisalign. Ia menawarkan keberkesanan pendakap logam manakala sebahagiannya adalah tidak ketara seperti Invisalign.

Isu Kotoran dan Kebersihan Pergigian: Braket berwarna gigi seramik mempunyai masalah kotoran (staining)  kerana ia berwarna seperti warna gigi. Braket logam pula tidak mudah ternoda. Adalah sukar untuk memberus gigi anda dengan adanya pendakap logam, jadi lebih sukar untuk membuat demikian dengan pendakap seramik kerana ia akan ternoda jika anda tidak menjaganya dengan lebih berhati-hati.

Tempoh Masa Lebih Pendek: Adalah diketahui bahawa satu set pendakap seramik mengambil masa sepanjang 18 bulan hingga 36 bulan atau 1½ tahun hingga 3 tahun untuk meluruskan gigi anda. Ini adalah bertentangan dengan pendakap logam yang mengambil 6 bulan hingga 24 bulan atau ½ tahun hingga 2 tahun meluruskan gigi anda. Invisalign mengambil masa 12 bulan dan lebih untuk menjajarkan gigi anda, walaupun bagi gigi yang hanya memerlukan sedikit pembetulan. Ia hanya mengambil separuh masa itu dengan penggunaan pendakap logam.

👉 BOOK Dentist in Selangor NOW on WhatsApp (based on location) : https://linktr.ee/dentist3cliniclist

Apakah Speed Braces di Selangor, Malaysia?

30 tahun dahulu, speed braces telah dicipta. Pendakap ini mempunyai braket bebas geseran yang akan “self-ligating”. Ini bermakna pendakap gigi ini membolehkan doktor gigi anda menggerakkan gigi dan oklusi anda dengan cara yang pantas dan cekap berbanding daripada pendakap logam dan seramik. Pendakap self-ligating berfungsi dengan menggabungkan klip spring dengan reka bentuk braketnya untuk menetapkan dawai ke dalam braket dan seterusnya mengalihkan gigi anda dengan cepat dan tepat dengan jumlah tekanan pendakap yang betul.

Satu Ketiga Lebih Kecil Daripada Pendakap Biasa: Berbanding dengan pendakap seramik atau logam biasa, speed braces adalah satu pertiga lebih kecil atau 30 peratus lebih kecil daripada pendakap tersebut. Ini mempercepatkan rawatan anda berbanding dengan keperluan jangkamasa panjang daripada Invisalign. Klipnya menjamin rawatan yang lebih cekap dan menjimatkan masa anda namun boleh kos sebanyak atau kurang daripada harga pendakap seramik.

• Teramat Ringan Dayanya : Springnya direka sedemikian rupa supaya ia boleh memaksimumkan daya yang sangat ringan untuk beralih dan menggerakkan gigi. Speed braces akan mengurangkan risiko gusi dan tisu lembut lain anda terdedah kepada kebengkakan, sakit, dan kerengsaan. Selain itu, ia bukan sahaja membetulkan maloklusi gigi , tetapi juga memberi kesan kepada rahang dengan penggunaan tekanan secara efektif. Peralihan gigi dapat dilakukan secara terkawal dengan kos yang lebih tingg.

• Masa Rawatan Lebih Pendek: Seperti namanya, speed braces terkenal dengan kepantasan atau masa rawatan yang lebih singkat. Ini kerana ia mempunyai komplikasi tisu lembut yang rendah, reka bentuk braket yang licin dan bulat serta braket bebas geseran dengan daya ringan yang terkawal untuk mengalihkan gigi anda ke lokasi yang betul.  Self-ligating braces hanya mengambil masa 3 hingga 6 bulan atau tidak pun setahun untuk meluruskan gigi anda. Walaupun ia adalah lebih mahal tetapi ironinya seramik mempunyai julat harga yang lebih tinggi.

Apakah Invisalign di Selangor, Malaysia?

Tuntutan utama untuk kemasyhuran jenama Invisalign ialah, seperti namanya yang dicadangkan, menjajarkan gigi anda dengan kaedah yang hampir tidak kelihatan . Ia secara khususnya menggunakan 18 hingga 30 penjajar plastik lutsinar yang dibuat khusus untuk meluruskan gigi anda, tidak seperti pendakap logam tradisional malah seramik. Namun begitu, invisalign mempunyai kebaikan dan keburukannya tersendiri, seperti anda perlu menggantikan penjajar plastik itu setiap 2 minggu bagi kesan terbaik, meskipun ia boleh ditanggal.

Hampir Tidak Kelihatan: Invisalign tidak mengganggu kerana ia adalah penjajar plastik lutsinar. Ia memerlukan pemeriksaan khas secara langsungnya di hadapan anda untuk menyedari bahawa anda memakai perkakas pergigian yang “tidak terlihat” atau “hampir tidak kelihatan” ini. Harganya mirip dengan speed braces tetapi secara keseluruhannya mereka digunakan atas punca-punca yang berbeza. Harga terhadnya, bagaimanapun, adalah lebih tinggi daripada pendakap seramik, menjadikannya jenis pendakap yang paling mahal.

Had dengan Isu Tertentu: Invisalign adalah kurang berkesan berbanding dengan pendakap logam apabila digunakan untuk menyelesaikan maloklusi yang teruk seperti mengalami gigitan bawah piranha atau overbite seperti tikus. Invisalign, walaupun mahal, kebanyakannya digunakan untuk membetulkan masalah pergigian yang tidak serious. Anda perlu membayar lebih banyak untuk mengekalkan pendakap lutsinar yang dibuat khusus ini manakala pendakap logam berharga kira-kira $1,000 kurang atau lebih, bergantung pada pembekal perkhidmatan pergigian anda. Ia memerlukan 12 bulan atau lebih untuk mendapatkan hasil daripada Invisalign.

Hanya untuk Remaja dan Dewasa: Kanak-kanak tidak boleh menggunakan Invisalign. Mereka perlu menggunakan pendakap logam atau seramik. Begitu juga dengan penahan. Invisalign hanya disyorkan kepada remaja dan dewasa. Kanak-kanak tidak boleh memakai perkakas ini. Invasalign merupakan pilihan pendakap termahal dan ia boleh ditanggalkan. Ia bukan sesuatu yang luar biasa bagi kanak-kanak untuk menghilangkan pendakap ini atas apa jua sebab, yang mungkin memerlukan kos yang tinggi untuk menggantikannya. Sekurang-kurangnya pendakap logam melekat dengan kuat pada gigi.

👉 BOOK Dentist in Selangor NOW on WhatsApp (based on location) : https://linktr.ee/dentist3cliniclist

Apakah Penahan Gigi (Retainer) di Selangor, Malaysia?

Gadis itu menetapkan perkakas hijau (penahan) dalam mulutnya 

Seperti namanya, penahan ialah kaedah bukan pendakap yang digunakan untuk mengekalkan bentuk mulut atau gigitan tertentu yang kurang teruk berbanding kaunterpart pendakapnya. Peranti ortodontik ini boleh dianggap sebagai versi pendakap yang lebih ringan. Ia membantu mengekalkan bentuk gigi anda yang telah diluruskan oleh pendakap. Dawai nipis ini dipakai di bahagian belakang gigi hadapan bawah atau atas. Ini adalah kaedah yang baik untuk mengekalkan gigi anda daripada kembali kepada maloklusi asal yang anda miliki sejak lahir, yang mensabotaj sepanjang tempoh yang anda habiskan untuk memakai pendakap gigi pada mulanya.

Mengapakah anda perlu memakai Penahan Gigi (retainers)?

Anda harus memakai penahan sebagai fasa terakhir rawatan ortodontik anda yang bermula dengan anda selepas pemakaian pendakap gigi. Selepas penyingkiran pendakap, peranti berfungsi untuk mengekalkan bentuk gigi yang anda perolehi, untuk mengelakkan gigi daripada beralih kembali ke kedudukan maloklusi asalnya.

Pemakaian penahan semalaman atau lebih lama boleh membantu mengekalkan kelurusan gigi anda sehingga pakar ortodontik anda bersetuju untuk menghentikan rawatan penahan anda.

Penahan Tetap: Terdapat dua jenis penahan. Yang pertama ialah penahan tetap. Ia melibatkan penggunaan wayar nipis yang sepatutnya dipakai pada gigi hadapan anda dari atas atau bawah rahang. Ia dipasang pada tempatnya dengan simen pergigian. Ia adalah simen sama yang digunakan untuk memasang braket pendakap. Setelah penahan dipasang pada gigi anda, anda perlu mengubahsuaikan cara anda flos atau memberus gigi anda. Anda memerlukan floss threader untuk membersihkan gigi ini dengan cara yang sama seperti anda membersihkan jambatan gigi (Bridge) dan sarung gigi (crown)  betul-betul atas garisan gusi. 

Penahan Boleh Alih: Media budaya pop telah memperkenalkan ramai orang dengan penahan boleh tanggal. Ia adalah sama nipis dengan dawai yang sepatutnya anda pakai juga pada gigi hadapan anda, tetapi ia tidak disimen atau terikat kepada gigi. Ia mempunyai tujuan yang sama tetapi ia datang dengan kemudahan seperti mudah untuk ditanggal. Dengan ini, anda tidak perlu banyak berubah rutin anda dalam memberus gigi dan flos. Ia mempunyai clasps atau hooks yang digabungkan dengan bahan akrilik, supaya ia dipegang teguh di tempatnya. Anda boleh menyelitkannya di sekeliling gigi belakang anda supaya ia beepegang teguh di tempatnya. Anda juga haruslah mencuci penahan dengan kerap. 

Pendakap gigi adalah penyelesaian ortodontik yang anda boleh bergantung pada apabila ia datang kepada penambahbaikan penampilan wajah dan gigitan anda. Ia juga memudahkan urusan pembersihan gigi dan mulut anda disebabkan gigi anda secara perlahan-lahan tetapi pasti akan menjadi lurus nanti. Dengan sedemikian, pesakit boleh memperoleh, mendapatkan semula, atau mengekalkan kesihatan gigi yang baik untuk jangka masa panjang. Dengan itu, anda harus memberi Klinik Dentist3 di Malaysia satu percubaan.

Secara amnya, penjagaan kesihatan dan penjagaan pergigian di  Malaysia lebih harga berpatutan daripada yang tersedia di negara dunia pertama seperti U.S., U.K., Kanada, E.U., Australia dan sebagainya. Ramai warganegara Eropah, Amerika Utara dan Australia mengembara ke Asia atau Malaysia untuk mendapatkan rawatan ortodontik yang kos efektif kerana walaupun diambil kira perbelanjaan perjalanan, kosnya masih lebih jauh murah daripada rawatan di negara disebutkan tadi. Sila hubungi kami hari ini dan dapatkan konsultasi pergigian untuk pendakap gigi.

👉 BOOK Dentist in Selangor NOW on WhatsApp (based on location) : https://linktr.ee/dentist3cliniclist

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Please email smile@dentist3.com for Content :)