Quality & Affordable Dentistry in Malaysia

Tentang Nafas Berbau – Halitosis

Posted by dentist3 in Dental Articles | 0 comments

Gambaran keseluruhan

HALITOSIS

Nafas berbau, juga dikenali sebagai halitosis, boleh mengakibatkan seseorang merasa malu dan dalam sesetengah kes juga menyebabkan kemurungan. Tidak hairanlah bahawa rak-rak kedai dipenuhi dengan pudina, ubat kumur  dan produk lain yang direka untuk melawani nafas berbau. Walaubagaimanapun, kebanyakan produk ini hanyalah langkah sementara kerana ia tidak mengatasi punca masalah.

Nafas berbau, dalam istilah perubatan dipanggil halitosis, berpunca daripada tabiat kesihatan pergigian yang buruk dan boleh jadi petunjuk kepada masalah kesihatan yang lain. Nafas berbau juga boleh menjadi lebih teruk disebabkan oleh jenis makanan yang anda makan ataupun disebabkan oleh tabiat lain yang tidak sihat. Anda boleh mengambil langkah untuk mencegah dan merawat halitosis  di rumah, dengan bantuan doktor gigi atau doktor anda.

👉 BOOK Dentist in Selangor NOW on WhatsApp (based on location) : https://linktr.ee/dentist3cliniclist

Betapa biasanya halitosis?

Halitosis merupakan kondisi yang tersebar luas, ia menjejaskan sekira-kiranya 1 daripada 4 orang di seluruh dunia. Berdasar daripada 1 kajian penyelidikan, yang menggabungkan penemuan 13 artikel jurnal perubatan, mendapati bahawa halitosis menjejaskan sekira-kiranya 31.8% daripada populasi.

Makanan tertentu, keadaan kesihatan dan tabiat adalah antara punca mulut berbau. Dalam sesetengah kes, anda boleh mengurangkan nafas berbau dengan pembersihan gigi yang konsisten. Jika teknik penjagaan gigi yang mudah tidak menyelesaikan masalah anda, anda boleh berjumpa dengan doktor gigi atau doktor anda untuk memastikan ia bukan keadaan lebih serius yang menyebabkan nafas berbau anda.

Apakah maksudnya jika anda mempunyai nafas berbau sepanjang masa?

Jika anda mempunyai halitosis kronik, ini mungkin bermakna anda mempunyai penyakit gusi. Walaupun, ini tidak selalu berlaku. Halitosis juga boleh menjadi gejala daripada keadaan yang disenaraikan dalam bahagian di atas.

Tetapkan temu janji dengan doktor gigi anda sekiranya anda mempunyai nafas berbau yang tidak hilang. Jika halitosis disebabkan oleh kebersihan mulut yang lemah, pembersihan pergigian atau prosedur periodontal (gusi) sepatutnya membantu. Jika anda mempunyai gigi dan gusi yang sihat, maka halitosis mungkin dikaitkan dengan masalah bahagian badan anda yang lain.

Simptom

Bau nafas berbau berbeza-beza, ia bergantung pada sumber atau punca asasnya. Sesetengah orang terlalu risau tentang nafas mereka sungguhpun mereka mempunyai sedikit atau tiada bau mulut, manakala yang lain yang mempunyai nafas berbau pula tidak mengetahuinya. Adalah sukar untuk menilai bau nafas anda sendiri, maka anda boleh tanya rakan rapat atau saudara mara untuk mengesahkan pertanyaan bau mulut anda.

👉 BOOK Dentist in Selangor NOW on WhatsApp (based on location) : https://linktr.ee/dentist3cliniclist

Bagaimanakah Makanan Mempengaruhi Nafas?

Secara umumnya, semua makanan yang dimakan akan mula dipecahkan di dalam mulut anda. Juga, makanan diserap ke dalam aliran darah anda dan bergerak ke paru-paru, menjejaskan udara yang anda hembus. Sekiranya anda makan makanan dengan bau yang kuat (seperti bawang putih atau bawang merah), memberus, flos atau kumur dengan ubat kumur hanya menutup bau itu buat sementara waktu. Bau itu tidak akan hilang sepenuhnya sehingga makanan telah melalui badan anda. Makanan biasa lain yang boleh menyebabkan nafas berbau termasuk:

• Keju

• Pastrami

• Rempah-rempah tertentu

• Jus oren atau soda

• Alkohol

Begitu juga, pengamal diet yang tidak makan cukup kerap boleh mengalami nafas berbau. Apabila badan anda memecahkan lemak, proses itu melepaskan bahan kimia yang boleh menyebabkan bau yang tidak menyenangkan.

Mengapakah Tabiat Buruk Menyebabkan Nafas Berbau?

Jika anda tidak memberus dan flos gigi setiap hari, zarah makanan masih kekal di dalam mulut anda, ia menggalakkan pertumbuhan bakteria di antara gigi, sekitar gusi dan lidah. Ini mengakibatkan nafas berbau. Keradangan gusi (gingivitis) akibat kebersihan gigi yang lemah juga boleh menyebabkan nafas berbau. Selain itu, bakteria dan zarah makanan yang mengeluarkan bau boleh menyebabkan nafas berbau sekiranya gigi palsu tidak dibersihkan dengan betul.

Merokok atau mengunyah produk berasaskan tembakau juga boleh menyebabkan nafas berbau, mengotorkan gigi, mengurangkan keupayaan anda untuk merasa makanan dan merengsakan gusi anda.

Apakah Masalah Kesihatan Yang Berkaitan Dengan Nafas Berbau?

Nafas berbau yang berterusan atau rasa buruk dalam mulut mungkin merupakan tanda amaran penyakit gusi (periodontal). Penyakit gusi disebabkan oleh pembentukan plak pada gigi. Bakteria menyebabkan pembentukan toksin, yang merengsakan gusi. Jika penyakit gusi berterusan tanpa rawatan, ia boleh merosakkan gusi dan tulang rahang.

Punca pergigian lain yang menyebabkan nafas berbau termasuklah pemakaian perkakas pergigian yang tidak sesuai, jangkitan yis pada mulut dan kaviti.

Keadaan medikal mulut kering (juga dipanggil xerostomia) juga boleh menyebabkan nafas berbau. Air liur diperlukan untuk melembapkan mulut, meneutralkan asid yang dihasilkan oleh plak, dan membersihkan sel-sel mati yang terkumpul pada lidah, gusi, dan pipi. Jika tidak dibuang, sel-sel ini akan reput dan akan menyebabkan nafas berbau. Mulut kering adalah kesan sampingan pengambilan pelbagai ubat, masalah kelenjar air liur, atau pernafasan berterusan melalui mulut. Malah, nafas pagi adalah lebih teruk bagi orang yang tidur dengan mulut terbuka.

Banyak penyakit lain boleh menyebabkan nafas berbau, termasuk:

  • Alergi bermusim
  • Jangkitan saluran pernafasan seperti radang paru-paru atau bronkitis
  • Jangkitan sinus jangka panjang (kronik).
  • Titisan postnasal
  • kencing manis
  • Refluks asid kronik
  • Isu gastrousus
  • Jangkitan paru-paru kronik
  • Masalah hati atau buah pinggang

Apakah yang Boleh Saya Lakukan untuk Mencegah Nafas Berbau?

Terdapat beberapa cara cepat dan mudah untuk menghilangkan bau mulut. Ingatlah, bau daripada apa yang anda makan boleh melekat sehingga makanan itu keluar sepenuhnya dari sistem anda — sehingga 3 hari lamanya!

Nafas berbau boleh dikurangkan atau dicegah jika anda:

• Amalkan kebersihan mulut yang baik. Berus dua kali sehari dengan ubat gigi fluorida untuk membuang sisa makanan dan plak. Berus gigi selepas anda makan (simpan berus gigi di tempat kerja atau sekolah untuk berus selepas makan tengah hari). Jangan lupa berus lidah juga, atau gunakan pengikis lidah. Bakteria pada lidah anda boleh menyumbang kepada nafas berbau. Jika anda tidak boleh berus selepas makan, bilas mulut anda dengan air untuk sekurang-kurangnya mengalih keluar zarah makanan yang terperangkap. Gantikan berus gigi anda setiap 2 hingga 3 bulan atau selepas sakit. Gunakan flos atau pembersih interdental untuk membuang zarah makanan dan plak di antara gigi sekali sehari. Bilas dengan ubat kumur antibakteria dua kali sehari. Pencuci mulut antiseptik boleh membantu membunuh bakteria yang menyebabkan nafas berbau dan plak yang boleh menyebabkan gingivitis, bentuk awal dan penyakit gusi yang ringan. Penambahan bilas fluorida pada rutin harian anda boleh membantu mencegah kerosakan gigi. Gigi palsu hendaklah ditanggalkan pada waktu malam dan dibersihkan dengan teliti sebelum dimasukkan ke dalam mulut anda pada keesokan harinya. Bersihkan pendakap dan penahan gigi seperti yang diarahkan oleh doktor gigi anda.

• Jumpalah doktor gigi anda dengan kerap — sekurang-kurangnya dua kali setahun. Mereka akan melakukan pemeriksaan mulut dan pembersihan gigi profesional dan akan menemui dan merawat penyakit periodontal, mulut kering, atau masalah lain yang mungkin menjadi punca nafas berbau.

• Berhenti merokok dan mengunyah produk berasaskan tembakau. Tanya doktor gigi anda tentang petua untuk menghentikan tabiat itu.

• Minum lebih banyak air. Ini akan memastikan mulut anda sentiasa lembap. Mengunyah gula-gula getah atau gula tanpa gula juga merangsang pengeluaran air liur, yang membantu membersihkan mana-mana zarah makanan dan bakteria dari gigi anda. Gusi dan pudina yang mengandungi xylitol adalah yang terbaik.

• Makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran dan kurangkan pengambilan daging. Epal, lobak merah, saderi, buah-buahan dan sayur-sayuran lain yang keras boleh  membantu membersihkan zarah makanan dan plak yang merupakan penyebab bau dari mulut anda.

• Sentiasa catatkan makanan yang anda makan. Jika anda fikir ia mungkin menyebabkan nafas berbau, bawa hasil catatan anda dan jumpa dengan doktor gigi anda untuk pemeriksaan yang selanjutnya. Malah, anda juga boleh membuat senarai ubat yang anda ambil. Sesetengah ubat mungkin memainkan peranan dalam mengakibatkan mulut berbau.

👉 BOOK Dentist in Selangor NOW on WhatsApp (based on location) : https://linktr.ee/dentist3cliniclist

Bagaimana halitosis dirawat?

Rawatan halitosis bergantung pada punca masalah. Misalnya, jika bau mulut berpunca daripada kebersihan mulut yang lemah, pembersihan pergigian atau peningkatan kebersihan mulut di rumah mungkin akan membantu.

Sebaliknya, jika halitosis adalah simptom bagi kondisi lain pada tempat lain dalam badan anda, pembekal penjagaan kesihatan utama anda boleh membantu anda dengan diagnosa dan rawatan yang betul.

Kadangkala, doktor gigi anda mungkin mengesyorkan ubat kumur khas untuk memerangi bakteria tertentu dalam mulut anda.

Bagaimanakah saya boleh menghilangkan nafas berbau selama-lamanya?

Seperti yang dinyatakan di atas, merawat keadaan yang mendasari adalah satu-satunya penawar halitosis. Gum dan pudina nafas hanya menutup masalah.

Setelah pembekal penjagaan kesihatan anda menentukan punca halitosis, mereka boleh mencipta pelan rawatan yang disesuaikan dengan keperluan khusus anda.

Bila anda patut berjumpa dengan doktor gigi

Jika anda mempunyai nafas berbau, mangaji semula tabiat kebersihan mulut anda. Cubalah membuat perubahan gaya hidup, seperti memberus gigi dan lidah selepas makan, menggunakan benang gigi, dan minum lebih banyak air.

Jika nafas berbau anda berterusan selepas membuat perubahan sedemikian, berjumpalah dengan doktor gigi anda. Jika doktor gigi anda mengesyaki keadaan lebih serius yang menyebabkan mulut berbau anda, dia akan merujuk anda kepada doktor untuk mengetahui punca bau tersebut.

👉 BOOK Dentist in Selangor NOW on WhatsApp (based on location) : https://linktr.ee/dentist3cliniclist

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Please email smile@dentist3.com for Content :)