Quality & Affordable Dentistry in Malaysia

Apakah itu Pendakap Gigi: Gambaran Keseluruhan, Faedah dan Keputusan yang Dijangka di Selangor, Malaysia

Posted by dentist3 in Dental Articles | 0 comments

Definisi & Gambaran Keseluruhan

Pendakap gigi, juga dikenali sebagai pendakap ortodontik, ialah peranti pergigian yang digunakan terutamanya untuk meluruskan atau memperbaiki penjajaran gigi. Pendakap gigi boleh disyorkan untuk pesakit yang mempunyai gigi tidak selari dan terlalu sesak, serta gigitan terlalu dalam dan underbite. Pendakap gigi memperbaiki penampilan muka pesakit dan menjadikan pembersihan mulut yang betul lebih mudah dan lebih berkesan. Oleh itu, mereka boleh membantu pesakit mengekalkan kesihatan pergigian yang baik dalam jangka masa panjang.

👉 BOOK Dentist in Selangor NOW on WhatsApp (based on location) : https://linktr.ee/dentist3cliniclist

Siapa Yang Perlu Menjalani dan Hasil Jangkaan

Pendakap ortodontik adalah untuk mereka yang mempunyai:

 • Gigi bertindih
 • Gigi tidak selari dan tidak simetri
 • Gigitan terlalu dalam (Overbite)
 • Underbite
 • Gigitan terbalik (Reverse bite)
 • Gigitan terbuka (Open bite)
 • Terlalu banyak gigi (Overcrowded teeth)
 • Masalah rahang

Pesakit yang memerlukan rawatan ortodontik boleh memilih salah satu daripada beberapa pilihan yang berbeza, termasuk:

 • Pendakap logam tetap – Ini adalah peranti ortodontik yang paling biasa digunakan. Walaupun sedikit menonjol, ia adalah cara yang paling efektif dan kos yang terendah untuk menggerakkan gigi ke kedudukan yang lebih baik.
 • Pendakap plastik boleh tanggal – Pendakap boleh tanggal, terutamanya yang diperbuat daripada plastik, digunakan untuk membetulkan masalah yang kecil. Walau bagaimanapun, ia lebih sukar untuk digunakan kerana ia perlu dikeluarkan dan dibersihkan secara berkala.
 • Penahan (Retainers) – Penahan (Retainers) biasanya digunakan semasa peringkat terakhir rawatan ortodontik. Matlamat mereka adalah untuk mengekalkan gigi yang baru diperbaiki dalam kedudukan yang lebih baik sementara gusi dan tulang di sekelilingnya terus menyesuaikan diri dengan kedudukan baru mereka. Sesetengah penahan telah ditetapkan, manakala sebahagian lagi boleh ditanggalkan.
 • Pendakap lut sinar – Pendakap lut sinar yang diperbuat daripada sejenis plastik kadangkala digemari oleh pesakit yang tidak berminat untuk memakai pendakap logam yang besar. Ini adalah satu siri dulang pergigian jernih yang diletakkan di atas gigi. Oleh kerana ia kelihatan jernih, ia tidak kelihatan seperti pendakap gigi yang lain.
 • Gear kepala – Dalam sesetengah kes, seperti dalam pembetulan percanggahan anteroposterior, penutup kepala ortodontik juga digunakan. Tujuan mereka adalah untuk mengekalkan rahang daripada bergerak atau membesar untuk mengelakkan atau membetulkan masalah dengan bentuk rahang, yang menjejaskan kedudukan gigi, terutamanya gigi geraham.

Rawatan ortodontik boleh dilakukan ke atas pesakit seawal usia 12 atau 13 tahun apabila semua gigi dewasa mereka sudah tumbuh. Rawatan biasanya lebih berkesan apabila dilakukan semasa peringkat ini, berbanding apabila ia dilakukan ketika sudah dewasa.

Bagaimana Prosedur Braces Dilakukan di Selangor, Malaysia ?

Rawatan ortodontik bermula dengan pemeriksaan pergigian dan x-ray mulut. Ini diikuti dengan mengambil tera dan gambar gigi supaya doktor gigi boleh membuat pelan rawatan individu sambil mengambil kira masalah dan keadaan pergigian unik pesakit. Doktor gigi kemudiannya akan membuat pendakap gigi di makmal pergigian dan memasangnya pada gigi pesakit sebaik sahaja ia siap.

Pendakap gigi akan berfungsi dengan menggerakkan gigi perlahan-lahan ke arah atau kedudukan tertentu dengan menggunakan tekanan, yang juga menyebabkan gigi yang memegang tulang di tempatnya berubah bentuk.

Pendakap logam tradisional berfungsi sebagai hasil daripada pelbagai komponennya, iaitu:

 • Pendakap – Ini adalah objek kecil dan berbentuk segi empat yang dilekatkan pada permukaan setiap gigi
 • Jalur (band) – Jalur ortondontik selalunya diperbuat daripada keluli tahan karat dan bahan lutsinar yang dilekatkan pada gigi, membaluti keliling setiap gigi untuk memegang kurungan dengan lebih kuat
 • Spacer – Ini adalah pemisah yang diletakkan di antara gigi.
 • Archwires – Ini dilekatkan pada kurungan dengan gelang getah elastik kecil dan bertindak sebagai panduan untuk pergerakan gigi.
 • Ikatan – Ini adalah wayar atau gelang getah kecil yang memegang wayar gerbang dan kurungan bersama-sama.
 • Tiub bukal – Ini dilekatkan pada jalur gigi terakhir dan bertanggungjawab untuk menahan hujung dawai gerbang di tempatnya.
👉 BOOK Dentist in Selangor NOW on WhatsApp (based on location) : https://linktr.ee/dentist3cliniclist

Kemungkinan Risiko dan Komplikasi Braces

Penggunaan pendakap gigi dikaitkan dengan beberapa risiko, batasan dan komplikasi, yang termasuk: 

 • Relapse, yang berlaku apabila gigi yang baru dirawat bergerak atau beralih kedudukan semula. Ini biasanya berlaku disebabkan penggunaan penahan yang tidak betul seperti yang diarahkan oleh pakar ortodontik. Walau bagaimanapun, ia juga mungkin berlaku sebagai hasil semula jadi daripada perubahan gigi biasa yang berkaitan dengan usia pesakit.
 • Penyerapan akar, atau apabila akar gigi memendek semasa atau akibat rawatan ortodontik. Dalam kes yang teruk, ini boleh menjejaskan kestabilan beberapa gigi.
 • Decalcification, atau apabila tanda putih dan kaviti terbentuk pada gigi. Ini boleh dielakkan dengan menggunakan flos dan memberus gigi dengan kerap.
 • Ankylosis, atau gabungan akar gigi ke tulang. Ini adalah komplikasi yang serius tetapi jarang berlaku.
 • Masalah periodontal, yang mungkin berlaku sebagai komplikasi jika pendakap tidak diselenggara dengan betul.

Jenis-jenis Pendakap Gigi

Terdapat beberapa jenis pendakap gigi yang berbeza yang mungkin disyorkan untuk memperbaiki penjajaran gigi termasuk pendakap logam tradisional, pendakap seramik, pendakap lingual dan invisalign. Setiap jenis dikaitkan dengan satu set unik kelebihan dan kekurangan yang mesti diambil kira untuk menentukan pilihan rawatan terbaik untuk pesakit individu.

Pendakap gigi Logam Tradisional

Pendakap gigi tradisional melibatkan pendakap dan wayar, biasanya diperbuat daripada logam, yang dilekatkan pada gigi dan membolehkan kedudukannya diubah mengikut keperluan.

Wayar lengkung yang diaktifkan haba adalah tambahan yang agak baharu kepada pendakap tradisional. Ini menggunakan haba badan di dalam mulut untuk membolehkan gigi bergerak dengan lebih cepat dan dengan rasa tidak selesa yang kurang daripada yang mungkin sebelum ini.  

Gigi dengan pendakap diasingkan pada warna putih. Ilustrasi 3D yang tepat dari segi perubatan. Kredit Imej: Alex Mit / Shutterstock

Pendakap gigi jenis ini lazimnya merupakan pilihan yang paling murah dan ia sangat berkesan, dan merupakan salah satu jenis pendakap yang paling biasa digunakan hari ini. Walau bagaimanapun, mereka adalah jenis yang paling ketara dan sesetengah orang mungkin berasa sedar diri tentang penampilan mereka. Adalah mungkin untuk menambah baik penampilan mereka dengan menggunakan jalur berwarna berbeza di atas pendakap untuk menjadikannya kelihatan lebih menarik, walaupun ia masih jelas.

Pendakap gigi Seramik

Pendakap seramik sangat mirip dengan pendakap logam tradisional dari segi saiz dan bentuk, tetapi ia dibina daripada bahan seramik yang sebati dengan warna semula jadi gigi supaya pendakap itu kurang ketara.

Jenis ini sama berkesannya dengan pendakap tradisional untuk mencapai pergerakan gigi ke kedudukan yang diingini, tetapi kurang ketara kerana warnanya, yang menjadikannya alternatif yang lebih baik untuk sesetengah individu. Walau bagaimanapun, ia biasanya lebih mahal daripada pendakap tradisional dan mungkin menjadi kotor jika ia tidak dijaga dengan betul.

Pakar ortodontik membetulkan pendakap seramik yang tidak kelihatan. Kredit Imej: Microgen / Shutterstock.

Pendakap gigi Lingual

Cerita Berkaitan

 • Nanopartikel mungkin merupakan penyelesaian generasi akan datang untuk pemutihan gigi
 • Ujian kefungsian dalam sektor farmaseutikal dan perubatan
 • Leica Microsystems melancarkan generasi baharu M320 untuk mikro-pergigian

Pendakap lingual serupa dengan pendakap tradisional kerana ia diperbuat daripada logam, tetapi ia dilekatkan pada bahagian dalam gigi supaya ia tidak mudah dilihat dari luar.

Jenis ini mempunyai kelebihan yang jelas tidak dapat dilihat oleh orang lain kerana mereka tersembunyi di sebalik gigi. Walau bagaimanapun, ia kurang berkesan berbanding pendakap tradisional dan selalunya mengambil masa yang lebih lama untuk mencapai penjajaran gigi yang diingini. mereka juga mungkin tidak selesa untuk pesakit kerana mereka bersentuhan langsung dengan lidah. Akhirnya, mereka cenderung lebih sukar untuk dibersihkan.

👉 BOOK Dentist in Selangor NOW on WhatsApp (based on location) : https://linktr.ee/dentist3cliniclist

Invisalign di Selangor, Malaysia

Invisalign ialah jenis pendakap yang paling berbeza kerana ia tidak melibatkan pendakap dan wayar sebaliknya menggunakan satu siri penjajar plastik jernih yang dibuat khas yang dipakai pada gigi. Penjajar ini mudah ditanggalkan dan diganti dengan yang seterusnya dalam siri setiap dua minggu sepanjang tempoh rawatan. Kebanyakan individu memerlukan antara 18 dan 30 penjajaran berbeza untuk mencapai hasil yang diinginkan.

Pendakap gigi jenis ini lebih disukai untuk ramai pesakit kerana ia hampir tidak kelihatan dan memberikan kebebasan yang lebih besar untuk makan dan minum apa sahaja. Walau bagaimanapun, ia jauh lebih mahal dan hanya boleh digunakan untuk membetulkan masalah pergigian kecil hingga sederhana di kalangan remaja dan dewasa.

Pendakap gigi Self-Ligating di Selangor, Malaysia

Pendakap ikatan sendiri sangat serupa dalam rupa dengan pendakap logam tradisional, tetapi gunakan klip dan bukannya jalur elastik untuk menahan wayar pendakap di tempatnya. Akibatnya, kurang geseran pada pendakap gigi dan biasanya lebih mudah bagi individu untuk memastikan pendakap dan gigi bersih.

Pendakap jenis ini mempunyai keberkesanan yang serupa dengan pendakap logam tradisional dan boleh meningkatkan kawalan ke atas perkakas, yang membawa kepada penjajaran gigi yang lebih tepat. Walau bagaimanapun, ia selalunya lebih mahal dan masih kelihatan dari luar.

Underbites, overbite dan gigi yang bengkok, sesak atau mempunyai jurang yang besar semuanya boleh dirawat dengan pendakap gigi. Terdapat banyak pilihan dalam pendakap gigi kerana terdapat masalah yang mereka selesaikan.

Ibu bapa hari ini mempunyai pilihan yang jauh lebih sedikit sebagai remaja; ia hanya pendakap logam standard yang ada pada masa itu. Kini, anak-anak mereka boleh dipasangkan dengan pelbagai pilihan dalam pendakap gigi.

Pakar Ortodontik telah membangunkan rawatan baru selama bertahun-tahun untuk meningkatkan estetika pendakap gigi. Tetapi memilih kaedah rawatan yang betul memerlukan masa dan pertimbangan yang teliti.

Jenis-jenis Braces di Selangor, Malaysia

Jenis pendakap yang paling biasa digunakan ialah:

Pendakap gigi Logam

Ini adalah pendakap tradisional yang diperbuat daripada keluli tahan karat berkualiti tinggi. Kawat lengkung dipasang pada kurungan pada gigi yang memberikan tekanan sekata untuk menggerakkan gigi ke arah yang betul.

Pendakap gigi Seramik

Menggunakan pendakap seramik berwarna gigi dan bukannya logam dan wayar putih, pendakap seramik merupakan pilihan yang menarik untuk ramai pesakit. Juga dipanggil pendakap jernih, pendakap seramik hampir tidak kelihatan. Mereka adalah pilihan popular untuk orang dewasa yang lebih suka rupa halus berbanding pendakap logam. Seramik juga sesuai untuk pesakit yang suka mengambil gambar mereka atau akan menghadiri acara penting semasa mereka memakai pendakap gigi.

Pendakap gigi Lingual

Juga dipanggil pendakap dalam, pendakap lingual ialah pendakap tersuai yang direka bentuk agar sesuai dengan kontur di bahagian dalam setiap gigi. Kawat menyambungkan kurungan dan menarik gigi ke kedudukannya dengan menarik dari dalam. Sama berkesan dengan pendakap luar standard, walau bagaimanapun ia mengambil masa yang lebih lama untuk dimuatkan kerana setiap pendakap perlu dibuat tersuai. Temu janji dengan pendakap lingual juga mungkin perlu lebih kerap dan mengambil masa lebih lama daripada pendakap tradisional. Pendakap lingual juga mungkin lebih mencabar untuk menjaga kebersihan dan boleh menjejaskan pertuturan pada sesetengah pesakit.

Pendakap lingual adalah yang paling biasa di kalangan orang dewasa yang sedar akan penampilan mereka dengan pendakap tradisional, terutamanya di tempat kerja. Pendakap lingual hampir tidak dapat dikesan tetapi pengguna mungkin perlu memakai jalur elastik yang boleh dilihat oleh orang ramai.

Invisalign

Invisalign adalah salah satu pilihan terbaharu yang tersedia. Pesakit memakai satu siri dulang plastik tersuai selama dua minggu setiap satu yang perlahan-lahan menggerakkan gigi ke kedudukan pilihan. Penjajar hampir tidak kelihatan dan lebih selesa dipakai tanpa bahagian logam untuk bergesel pada gusi dan di dalam mulut. Pesakit tidak perlu membuat sebarang perubahan pada diet mereka dan boleh membersihkan gigi mereka seperti biasa kerana penahan Invisalign dikeluarkan untuk dimakan dan dibersihkan.

👉 BOOK Dentist in Selangor NOW on WhatsApp (based on location) : https://linktr.ee/dentist3cliniclist

Mana Satu Braces Harus Anda Pilih di Selangor, Malaysia?

Ia bukan hanya estetika pendakap yang akan menentukan yang mana satu yang anda pilih. Terdapat beberapa faktor yang perlu anda pertimbangkan termasuk kos, kebersihan dan hasil akhir.

Estetika

Mengikut pengalaman kami, sesetengah pesakit tidak perlu risau tentang penampilan mereka dengan pendakap gigi. Mereka boleh kekal sedar tentang pendakap gigi lama selepas orang lain melupakannya. Tetapi jika rupa pendakap gigi membimbangkan anda, maka pertimbangkan  pendakap lingual atau seramik yang tidak kelihatan atau hampir tidak ketara.

Bajet

Sesetengah pilihan rawatan lebih mahal daripada yang lain. Jika anda bukan orang yang membayar untuk mereka maka anda mungkin perlu menyemak sama ada beberapa pilihan tidak boleh dilaksanakan kerana kos tambahannya.

Disebabkan oleh teknologi yang diperlukan untuk menyesuaikan kurungan dan masa yang diperlukan dalam makmal untuk membuat kurungan, kos pendakap lingual adalah lebih tinggi daripada rawatan ortodontik lain. Pendakap seramik lebih mahal daripada pendakap logam kerana bahannya.

Disiplin dengan Kebersihan Pergigian

Sebelum mendapatkan sebarang rawatan ortodontik anda perlu mempertimbangkan sama ada anda adalah calon yang ideal.

Semua pendakap gigi memerlukan penjagaan gigi tambahan oleh pesakit. Pendakap gigi memerlukan lebih perhatian untuk memberus gigi dan flos bagi memastikan gigi tidak mengotorkan sekeliling pendakap gigi. Sesetengah kanak-kanak perlu menunggu seketika sebelum pendakap gigi untuk meningkatkan komitmen mereka terhadap memberus gigi.

Disiplin Diperlukan untuk Rawatan Ortodontik

Jika anda mempertimbangkan Invisalign, anda perlu bertanya kepada diri sendiri sama ada anda cukup berdisiplin untuk memakainya sekurang-kurangnya 23 jam sehari setiap hari. Setiap kali anda ingin makan sesuatu, dulang yang disesuaikan dikeluarkan dan diletakkan semula ke dalam mulut sejurus selepas makan. Setiap dua minggu dulang diganti jadi jika satu set tidak dipakai sekerap yang sepatutnya, maka rawatan itu berisiko.

Dengan pendakap gigi, anda mungkin perlu memotong beberapa makanan dan mengubah cara anda makan yang lain. Makanan yang sangat kenyal, keras dan melekit sebaiknya dielakkan semasa anda mempunyai pendakap gigi dan sesetengah makanan harus dipotong menjadi kepingan yang lebih kecil untuk mengelakkan wayar gerbang putus. Jika wayar terputus dengan kerap, masa rawatan mungkin perlu dilanjutkan untuk mendapatkan hasil yang terbaik.

👉 BOOK Dentist in Selangor NOW on WhatsApp (based on location) : https://linktr.ee/dentist3cliniclist

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Please email smile@dentist3.com for Content :)