Quality & Affordable Dentistry in Malaysia

Cara memberus gigi yang betul dan benar di Selangor, Malaysia

Posted by dentist3 in Dental Articles | 0 comments

Menyikat rambut anda, membasuh muka anda, menggosok gigi anda –adalah rutin harian anda secara tidak disedari. Tetapi adakah anda menggunakan teknik memberus gigi yang betul? Sila berikan perhatian kepada butiran ini dan ikuti langkah kami untuk melawan plak, membersihkan gigi anda, dan memastikan senyuman anda sihat.

Daripada pengunyahan makanan kepada senyuman indah, gigi anda memainkan peranan penting dalam kehidupan seharian. Jaga mereka dengan melaksanakan petua memberus gigi ini.

👉 BOOK Dentist in Selangor NOW on WhatsApp (based on location) : https://linktr.ee/dentist3cliniclist

Memberus gigi anda adalah bahagian penting dalam rutin penjagaan pergigian anda. Untuk memiliki mulut dan senyuman yang sihat, doktor gigi mengesyorkan anda:

• Berus gigi anda dua kali sehari dengan berus berbulu lembut. Saiz dan bentuk berus anda harus bersesuaian dengan mulut anda supaya membolehkan anda mencapai semua bahagian dalam mulut dengan mudah.

• Gantikan berus gigi anda setiap tiga atau empat bulan, atau lebih awal jika bulunya berkembang. Berus gigi yang rosak tidak akan berfungsi dengan baik untuk membersihkan gigi anda.

• Pastikan anda menggunakan ubat gigi fluorida yang disyorkan oleh doktor gigi.

Teknik memberus gigi yang betul ialah:

• Letakkan berus gigi anda pada kecondongan 45 darjah ke gusi.

• Gerakkan berus ke depan dan ke belakang secara perlahan-lahan (sepanjang gigi).

• Berus permukaan luar, permukaan dalam, dan permukaan mengunyah gigi.

• Untuk membersihkan permukaan dalam gigi hadapan, menegakkan berus dan beus ke atas dan ke bawah beberapa kali.

Cara Yang Betul untuk Menggosok Gigi Anda

Memberus gigi membantu menghilangkan plak dan bakteria yang terus terbentuk pada gigi dan sekitar garis gusi. Apabila tidak dibuang dengan kerap, plak boleh menyebabkan karies gigi, kerosakan gigi, dan juga penyakit periodontal. Teknik memberus yang betul boleh melindungi gigi daripada kerosakan dan masalah. Ikut langkah-langkah ini:

Langkah 1: Mulakan dengan permukaan luar gigi anda. Ambil masa anda! Berus perlahan-lahan gigi atas dan kemudian bawah. Gerakan dari gigi ke gigi boleh membantu anda supaya tidak terlepas sebarang bahagian gigi.

Langkah 2: Condongkan berus anda pada sudut 45°. Berus pada garis gusi untuk menyingkirkan sebarang plak atau sisa makanan yang terperangkap. Perlahan-lahan gerakkan berus ke depan dan ke belakang menggunakan gerakan pendek dan lebar gigi.

Langkah 3: Berus permukaan dalam gigi anda. Kerana bahagian dalam gigi anda tidak kelihatan, anda cenderung untuk mengabaikannya -tetapi permukaan dalam ini juga mudah terdedah kepada plak. Gunakan sudut 45° untuk memberus ke depan dan ke belakang untuk membersihkan permukaan gigi.

Langkah 4: Bersihkan permukaan pengunyahan gigi anda. Jangan lupa untuk menggunakan gerakan pendek memberus ke belakang dan ke depan untuk memberus bahagian atas gigi belakang anda, di mana makanan mudah terperangkap.

Langkah 5: Berus lidah anda. Untuk nafas yang lebih segar, gosok lidah anda untuk membuang bakteria penyebab bau.

Sudah tentu, memberus gigi anda hanyalah sebahagian daripada rutin penjagaan pergigian yang lengkap. Anda juga harus memastikan untuk:

• Bersihkan antara gigi sekali sehari untuk setiap hari. Bakteria penyebab kerosakan gigi masih tinggal di antara gigi yang tidak dapat dicapai oleh bulu berus gigi. Ini membantu menghilangkan plak dan sisa makanan dari antara gigi dan di bawah garis gusi.

• Makan diet seimbang dengan mengehadkan minuman manis dan makanan ringan.

• Berjumpa dengan doktor gigi anda dengan kerap untuk pencegahan dan rawatan penyakit mulut.

👉 BOOK Dentist in Selangor NOW on WhatsApp (based on location) : https://linktr.ee/dentist3cliniclist

Petua untuk Memberus Gigi dengan Lebih Baik

Melakukan teknik yang betul untuk memberus gigi anda adalah permulaan yang baik untuk kebersihan mulut yang betul. Pastikan anda juga mempunyai alatan yang betul dan mengelakkan kesilapan. Berikut adalah jawapan kepada beberapa soalan mengenai memberus gigi yang lazim ditanyakan:

• Berapa lama dan berapa kerap perlu saya memberus gigi? Berus gigi dua kali sehari selama dua minit setiap kali. Tetapkan jam randik atau pemasa untuk memastikan anda memberikan perhatian yang secukupnya kepada gigi anda.

• Apakah jenis berus gigi yang perlu saya gunakan? Persatuan Pergigian Amerika (ADA) mengesyorkan berus berbulu lembut untuk menghilangkan plak dan sisa makanan. Berus gigi dengan kepala kecil boleh menjangkau semua kawasan mulut dengan lebih baik. Berus gigi elektrik adalah pilihan yang baik untuk mereka yang mengalami kesukaran memberus atau ketangkasan manual yang terhad.

• Apakah ubat gigi yang perlu saya gunakan? Daripada melawan karies gigi dan memutihkan gigi kepada mengurangkan sensitiviti, jenis ubat gigi yang berbeza tersedia bergantung pada keperluan khusus anda. Menghadapi masalah membuat keputusan? Bercakap dengan doktor gigi atau pakar kebersihan pergigian anda tentang ubat gigi yang sesuai untuk anda.

• Bolehkah saya menggosok gigi secara berlebihan? Anda boleh memberus gigi berlebihan, jadi pastikan anda menggunakan sentuhan lembut semasa menggunakan berus gigi anda. Memberus gigi yang terlalu kuat boleh menyebabkan lelasan, keyusutan gusi dan sensitiviti.

• Berapa kerap saya perlu menggantikan berus gigi saya? Gantikan berus gigi anda apabila ia mula kelihatan haus atau setiap tiga hingga empat bulan, yang mana dahulu. Tukar berus gigi anda selepas sebarang penyakit untuk membantu mengelakkan jangkitan semula.

Tiada sesiapa yang mahu merasai kesakitan dan kos kerosakan gigi dan masalah gigi. Mula melaksanakan penjagaan mulut bersifat pencegahan dengan teknik memberus yang betul. Dengan flos harian dan lawatan kerap ke doktor gigi, memberus gigi dengan betul boleh memastikan senyuman anda segar, sihat dan ceria.

👉 BOOK Dentist in Selangor NOW on WhatsApp (based on location) : https://linktr.ee/dentist3cliniclist

Kesilapan Memberus Gigi yang Anda Lakukan dan Cara Membetulkannya

Walaupun ia kelihatan seperti mudah untuk dilakukan, sangat sedikit daripada kita yang mampu menggosok gigi sebaik yang mungkin. Syukurlah, di mana terdapat kesilapan, di situ ada cara untuk mengatasinya.

1. Anda salah pilih berus.

Bagaimanakah anda memilih daripada pilihan berus yang berbagai-bagai di pasar raya tempatan anda?

Kimberly Harms, seorang doktor gigi dari Farmington, MN, berkata bahawa pastikan berus anda boleh berfungsi sehingga tempat yang perlu dibersihkan. Bahagian mana-mana sahaja yang boleh anda capai dengan berus gigi. Ia boleh dipilih antara berus gigi elektrik atau jenis manual. Tetapi ada satu peraturan yang Harms katakan tidak boleh dirunding.

“Satu perkara yang kami benar-benar berdiri teguh — ia sangat penting — ialah ia mesti mempunyai bulu yang lembut,” katanya. “Bulu itu perlu yang lembut, untuk berada tepat di bawah gusi itu.”

Saiz kepala berus juga penting, terutamanya jika anda mempunyai mulut yang lebih kecil. Berus juga mempunyai pelbagai saiz pemegang dan sudut yang berbeza. Ada yang lebih fleksibel daripada yang lain.

Tetapi bahagian kritikal, doktor gigi bersetuju, adalah bulu berus gigi yang melawan bakteria dan menghilangkan plak dari gigi dan gusi anda. Plak itu boleh menyebabkan penyakit gusi dan menyebabkan kerosakan gigi.

“Kadang-kadang orang berfikir bahawa lebih keras bulunya, lebih banyak ia akan membersihkan. Tetapi itu bukan sesuatu yang semestinya benar, “kata Maricelle Abayon, doktor gigi dengan Institut Kesihatan Mulut Eastman di Rochester, NY.

“Bulu lembut membersihkan dengan sangat efektif, lebih baik daripada bulu keras. Bulu yang keras sebenarnya boleh merosakkan struktur gigi anda.”

Cari meterai kelulusan Persatuan Pergigian Amerika pada berus baharu anda juga.

2. Anda melakukan sesuatu yang berlebihan terhadap gigi.

Apabila ia mengenai memberus gigi, lebih keras tidak bermaksudnya lebih baik.

“Saya rasa salah satu isu terbesar yang dihadapi orang ramai ialah mereka cuba menggosok gigi dengan tenaga terlalu kuat. Mereka berasa seperti jika mereka bukan benar-benar menggosokkan gigi, seperti mereka cuba membersihkan lantai di bilik mandi mereka, bahawa mereka tidak melakukan kerja yang betul, “kata Matt Messina, doktor gigi dari Fairview Park, OH .

Plak adalah lembut dan longgar, jadi anda tidak perlu menggosok, kata Messina.

“Cara terbaik untuk menyelesaikan masalah ini ialah dengan menghilangkan isu mental ‘scrub’ dan ‘berus gosok’ dan menggantikannya dengan perkataan ‘urutan.’”

3. Anda tergesa-gesa.

Anda perlu memberus sekurang-kurangnya dua kali sehari selama 2 minit setiap kali. Tetapi anda lewat ke sekolah atau kerja. Atau anda mahu tidur. Sekali-sekala, anda perlu memendekkan masa memberus gigi. Jangan.

“Kami pernah mencadangkan, pada hari itu, kami akan bercakap tentang menggunakan pemasa telur atau sesuatu seperti itu,” kata Messina. “Tetapi setiap orang mempunyai benda yang indah ini pada tubuh mereka sepanjang masa yang kini dipanggil telefon bimbit. Jika anda ingin menetapkan pemasa dan menetapkannya selama 2 minit, itu adalah bagus.

“Saya melihat ramai orang muda berjalan-jalan dengan fon kepala,” katanya. “Jika anda boleh meninggalkan fon kepala anda dan memasang lagu, purata lagu pop anda berada dalam sekitar 2-3 minit. Jadi, jika anda memberus sambil mendengar salah satu lagu kegemaran anda, anda mungkin sudah cukup lama berada di sana.”

4. Anda berpegang terlalu lama.

Apabila anda menemui berus gigi yang bagus, kadangkala sukar untuk melepaskannya. Tetapi apabila anda melihat perubahan pada bulu — apabila ia berubah warna, bengkok atau kelihatan kotor — sudah tiba masanya untuk membuangkan berus.

Ia kehilangan kuasanya apabila bulu-bulunya menjadi kembang. Jadi tukar sekurang-kurangnya setiap 3 hingga 4 bulan. Selain itu, adalah pintar untuk tidak berkongsi berus anda dengan orang lain. Dan simpan di tempat yang ada peredaran udara untuk mengelakkan pembiakan kuman atau bakteria di atasnya apabila ia basah.

👉 BOOK Dentist in Selangor NOW on WhatsApp (based on location) : https://linktr.ee/dentist3cliniclist

5. Anda berus ke depan dan ke belakang.

Ini adalah kesalahan umum mengenai memberus gigi- berus sepanjang gigi anda, dari kiri ke kanan. Sekali lagi, fikir urutan, bukan scrub.

“Bermula dari gusi, dan berus ke atas dan ke bawah,” dalam gerakan bulatan kecil, atas dan bawah, kata Sangeeta Gajendra, seorang doktor gigi di Institut Kesihatan Mulut Eastman di Rochester, NY. Dia berkata jika anda melakukan kesalahan, ia tidak akan membantu anda.

“Malah, anda boleh menyebabkan kerosakan,” katanya.

6. Anda lupa tentang garis gusi.

Bakteria sering berada di mana gigi anda bertemu gusi anda. Kami sangat sukai kawasan itu.

“Anda mempunyai kira-kira satu milimeter tisu gusi di mana gigi anda berada di luar gusi anda, anda ingin berada di bawahnya, kira-kira satu milimeter, mungkin 2 atau 3 milimeter, betul-betul di bawah gusi,” kata Harms. “Jadi bulu itu perlu boleh dibengkokkan.”

Memberus gigi anda, ternyata, bermakna memberus keseluruhan gigi anda. Atau sekurang-kurangnya semua yang anda boleh lakukan dengan berus anda. Dan itu termasuk di bawah gusi.

“Kami menghabiskan lebih banyak masa pada permukaan mengunyah dan kami tidak benar-benar berus ke bahagian garis gusi,” kata Hans Malmstrom, seorang doktor gigi di Rochester, NY. “Itu salah satu perkara yang paling umum — mereka tidak berus sepanjang garis gusi.”

Bagaimana anda melakukannya? Ia tidak sukar.

Gunakan sudut. “Kami biasanya mengesyorkan untuk memiringkan berus pada sudut 45 darjah terhadap garis gusi,” kata Malmstrom. Itu dapat ke garis gusi. Kemudian berus ke seluruh gigi, dengan gerakan yang ke atas dan ke bawah.

Condongkan berus ke atas dan ke bawah untuk mendapatkan bahagian dalam gigi hadapan anda. Jangan lupa gosok lidah anda juga. Itu akan menyingkirkan bakteria.

Ingat bahagian lidah. Oh ya. Semua orang memberus bahagian luar gigi mereka, bahagian yang orang boleh nampak. Dan semua orang menyikat permukaan mengunyah juga.

Tetapi bahagian dalam, bahagian lidah? Tidak begitu diperhatikan.

“Kebanyakan orang tidak memberus bahagian lidah,” kata Andy Marashi, doktor gigi Seattle. “Ia sangat mudah untuk diberitahu. Anda mendapat garis keradangan. Apatah lagi sisa yang terduduk di situ dan menjadi apa yang kita panggil kalkulus.”

👉 BOOK Dentist in Selangor NOW on WhatsApp (based on location) : https://linktr.ee/dentist3cliniclist

7. Anda memberus serta-merta.

Tergoda, kadang-kadang, untuk segera pergi ke tandas untuk membuang saki-baki makanan yang anda baru makan itu. Itu lebih baik daripada tidak memberus langsung.

Tetapi Marashi berkata anda mungkin menyesal terhadap perbuatan itu.

“Anda mempunyai asid di dalam mulut anda dan kini anda menggunakan bahan bersifat kasar,” katanya. “Jadi anda membantu asid menghakis gigi anda.”

Tetapi berapa lama anda perlu menunggu? Marashi berkata 15 atau 20 minit. Itu cukup lama untuk air liur dalam mulut anda melakukan kerjanya pada asid sebelum anda melakukan sesuatu.

“Atau bilas mulut anda dengan sedikit air, untuk menyingkirkan sebahagian asid itu sebelum anda memberus,” katanya.

8. Anda tidak membuat satu masa itu indah.

Berus sekurang-kurangnya dua kali sehari, sekurang-kurangnya 2 minit setiap kali. Setiap hari. Jangan berputus asa.

Tetapi mungkin sama pentingnya, Messina berkata, adalah untuk memastikan bahawa sekurang-kurangnya satu daripada masa itu adalah luar biasa. Itu adalah memberus gigi, flos, ubat kumur, semuanya.

“Selagi kita masuk dan melawan bakteria sekali setiap 24 jam, kita boleh memastikan mereka kurang produktif dan kurang berbahaya,” katanya.

Berhentikan kerja harian yang lain – untuk mengeluarkan bayam di antara gigi anda atau untuk menyegarkan mulut selepas makan sandwic bawang itu juga penting.

“Tetapi sekali sehari,” kata Messina, “memberus-floss-berkumur dengan baik adalah sesuatu yang menakjubkan.”

👉 BOOK Dentist in Selangor NOW on WhatsApp (based on location) : https://linktr.ee/dentist3cliniclist

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Please email smile@dentist3.com for Content :)