Quality & Affordable Dentistry in Malaysia

Bagaimana Braces (Pendakap Gigi) Berfungsi?

Posted by dentist3 in Dental Articles | 0 comments

Pendakap gigi (braces gigi) boleh mencapai hasil yang Bagus untuk patient yang sebaliknya memastikan seumur hidup masalah kosmetik dan perubatan. Tidak hairanlah orang ramai ingin tahu bagaimana biomekanik pendakap gigi berfungsi. Jadi berikut ialah versi pendek yang dipecahkan untuk membantu anda memahami prosesnya.
Pendakap gigi (braces gigi) boleh mencapai hasil yang Bagus untuk patient yang sebaliknya memastikan seumur hidup masalah kosmetik dan perubatan. Tidak hairanlah orang ramai ingin tahu bagaimana biomekanik pendakap gigi berfungsi. Jadi berikut ialah versi pendek yang dipecahkan untuk membantu anda memahami prosesnya.

Sebenarnya bagaimana pendakap gigi (braces) berfungsi?

Pendakap gigi boleh mencapai keputusan yang luar biasa untuk pesakit yang melakukannya serta memastikan penampilan nampak lebih bagus. Tidak hairanlah orang ramai ingin tahu bagaimana biomekanik pendakap berfungsi. Jadi inilah pecahan versi untuk membantu anda memahami proses pendakap gigi berfungsi.

👉 BOOK Dentist in Selangor NOW on WhatsApp (based on location) : https://linktr.ee/dentist3cliniclist

Bagaimana Pendakap Gigi Menggerakkan Gigi?

Pendakap gigi berfungsi dengan memberikan tekanan berterusan untuk menggerakkan gigi dan rahang serta mengubah senyuman. Braket (Brackets) yang dilekatkan pada permukaan gigi memegang wayar lengkung (archwire) dan memberikan tekanan yang diperlukan pada gigi. Lama kelamaan, gigi akan bergerak ke kedudukan yang diingin.

Ligamen periodontal ialah tisu lembut yang mengelilingi gigi dan tulang. Ligamen ini memegang gigi di tempatnya dan boleh meregang atau memampat apabila gigi bergerak. Apabila pendakap gigi gerakkan gigi ke kanan, ligamen di sebelah kanan memampatkan dan bentuk tulang baru di sebelah kiri untuk mengisi celah.

Pendakap gigi berfungsi dengan memberikan tekanan berterusan untuk menggerakkan gigi dan rahang serta mengubah senyuman
Pendakap gigi berfungsi dengan memberikan tekanan berterusan untuk menggerakkan gigi dan rahang serta mengubah senyuman

Membetulkan Kesesakan Gigi

Kesesakan berlaku apabila hubung kait antara rahang terlalu kecil dan/atau gigi terlalu besar. Pendakap gigi menggerakkan gigi individu ke belakang, ke hadapan dan melintang untuk memastikan ruang yang mencukupi supaya gigi dapat duduk sebelah menyebelah.

Sesetengah pesakit muda yang mempunyai masalah kesesakan gigi boleh mendapat manfaat daripada pengembang untuk membesarkan rahang mereka. Jika lelangit telah menjadi satu, pengembang sahaja tidak boleh dijadikan pilihan, dan pesakit mungkin perlu meletakkan beberapa pin kecil dari pengembang ke bumbung mulut untuk membantu pengembangan, atau bantuan daripada pakar bedah mulut akan diminta untuk membuat beberapa insisi pada salah satu sisi rahang atas untuk membolehkan pengembang mengembangkan struktur rahang. Cabutan gigi juga kerap dianggap sebagai alternatif untuk memberikan ruang yang lebih banyak. Pakar ortodontik anda pasti akan mempertimbangkan isu dengan teliti dan menjelaskan semua pilihan dengan anda.

Membetulkan Overbite

Overbite ialah pertindihan menegak di antara gigi atas dan bawah, dan overjet ialah penonjolan gigi atas berbanding dengan gigi bawah. Kedua-dua kes mungkin memerlukan pergerakan kedua-dua gigi atas dan/atau bawah. Untuk merawat overbite, gigi bagian atas depan boleh digerakkan ke atas, gigi bagian bawah depan digerakkan ke bawah atau gabungan kedua-duanya atau gigi bagian bawah belakang boleh dibawa ke atas untuk menjadikan rahang bawah hayun terbuka sedikit. Gigi hadapan boleh digerakkan ke hadapan atau gigi bawah digerakkan ke hadapan atau gabungan kedua-duanya bergantung kepada keadaan individu pesakit untuk mengurangkan overjet atau penonjolan gigi. Pendakap gigi lakukan ini dengan menggunakan tekanan berterusan untuk menggerakkan gigi ke kedudukan yang dikehendaki dengan perlahan-lahan. Apabila gigi bergerak, tulang sekeliling mereka berubah bentuk untuk menempatkan gigi ke kedudukan yang baru. Anda boleh mengetahui maklumat lebih lanjut tentang cara pendakap gigi membetulkan overbite di sini.

Menggerakkan Gigi Ke Hadapan

Orang ramai berfikir tentang pendakap gigi boleh menolak gigi ke arah lelangit, tetapi pendakap gigi juga boleh menarik gigi ke arah bibir. Wayar lengkung dengan memori bentuk diperbuat daripada nikel-titanium dan boleh menarik gigi ke hadapan. Wayar dibengkokkan untuk memenuhi pendakap pada gigi, tetapi dengan masa wayar akan kembali ke bentuk U asli untuk membawa gigi ke hadapan.

👉 BOOK Dentist in Selangor NOW on WhatsApp (based on location) : https://linktr.ee/dentist3cliniclist

Apakah masalah yang biasanya dibetulkan dahulu dengan pendakap gigi?

Bagi kebanyakan pesakit, fasa rawatan boleh dibahagikan kepada tiga langkah-langkah:

1. Aras dan Jajar
Peringkat pertama adalah untuk menggerakkan gigi supaya mereka duduk bersebelahan.
Gigi boleh bergerak ke atas atau ke bawah dan melintang, supaya tepi gigi berada dalam satu garisan yang lurus.

2. Isu Gigitan
Langkah kedua adalah melaraskan pendakap gigi untuk membetulkan sebarang masalah gigitan – overbite, underbite atau crossbite. Untuk pesakit yang mempunyai lebih daripada satu jurang antara gigi mereka, kami juga akan menutup jurang dalam masa ini.

3. Penalaan Halus
Kami akan menyelesaikan sebarang denda menala dan mengemaskan gigi supaya gigi berada dalam keadaan terbaik sebelum kita menanggalkan pendakap gigi semasa bulan terakhir rawatan.

Bila akan anda mula melihat keputusannya?

Pendakap gigi memberikan tekanan berterusan, tetapi gigi anda tidak akan bergerak setiap hari. Anda mungkin akan rasa gigi anda sakit beberapa hari selapas pelarasan, sementara gigi anda terbiasa dengan tekanan baru. Selebihnya masa, pendakap gigi menahan gigi anda di kedudukan yang diingini sebelum janji temu yang seterusnya.

Pendakap gigi perlu menggerakkan gigi secara perlahan untuk keselesaan dan keberkesanan. Jika dr gigi cuba menggerakkan gigi terlalu cepat, ia bukan sahaja menyakitkan, tetapi boleh merosakkan akar gigi dan tulang di sekeliling gigi anda. Gigi kita memerlukan masa untuk bergerak ke kedudukan yang dikehendaki dan untuk tulang sama ada menyerap semula, atau menghasilkan tulang baru, bergantung kepada arah gigi bergerak.

Setiap kes ortodontik adalah berbeza! Ada orang yang hanya memerlukan sedikit perubahan kosmetik pada gigi mereka dengan menggunakan masa enam bulan. Pesakit lain yang memerlukan rawatan yang kompleks untuk menyelesaikan pelbagai masalah ortodontik dengan gigi dan rahang mereka, mungkin mereka perlu memakai pendakap gigi selama tiga tahun.

Pendakap gigi perlu menggerakkan gigi secara perlahan untuk keselesaan dan keberkesanan. Jika dr gigi cuba menggerakkan gigi terlalu cepat, ia bukan sahaja menyakitkan, tetapi boleh merosakkan akar gigi dan tulang di sekeliling gigi anda.
Pendakap gigi perlu menggerakkan gigi secara perlahan untuk keselesaan dan keberkesanan. Jika dr gigi cuba menggerakkan gigi terlalu cepat, ia bukan sahaja menyakitkan, tetapi boleh merosakkan akar gigi dan tulang di sekeliling gigi anda.

Adakah sebarang cara untuk memendekkan masa rawatan pendakap gigi?

Anda boleh memastikan masa rawatan anda sesingkat mungkin dengan mengikut arahan pakar ortodontik anda. Pecahan pendakap gigi boleh menambah masa rawatan. Pesakit perlu membuat temu janji secepat mungkin sebaik sahaja mereka menyedari pecahan pendakap gigi untuk memasang baliknya. Ia tidak mengambil masa yang lama untuk membatalkan kerja keras apabila wayar lengkung atau bracket rosak.

Terdapat beberapa komponen pendakap gigi yang boleh mempercepatkan masa rawatan. Spring, implan atau pin titanium kecil yang diletakkan di rahang, headgear dan jalur elastik boleh menggerak gigi dan rahang ke kedudukan yang diingini, lebih cepat daripada menggunakan bracket dan wayar lengkung.

👉 BOOK Dentist in Selangor NOW on WhatsApp (based on location) : https://linktr.ee/dentist3cliniclist

Apakah yang akan berlaku pada setiap temujanji?

Anda akan melawat klinik setiap empat hingga lapan minggu untuk memeriksa kemajuan gigi anda dan untuk melaraskan pendakap gigi anda. Wayar lengkung akan dilaraskan atau ditukar untuk mmberikan tekanan yang lebih kuat pada gigi supaya mereka terus bergerak ke kedudukan yang diingini.

Bahagian-bahagian Pendakap Gigi

Pendakap gigi diperbuat daripada beberapa komponen yang berbeza. Lebih banyak bahagian mungkin diperlukan untuk kes ortodontik yang lebih kompleks.

Wayar Lengkung

Wayar lengkung ialah komponen pendakap gigi yang melakukan kerja yang paling banyak. Wayar lengkung yang fleksibel akan digunakan dahulu, tetapi sebagai rawatan berterusan, wayar yang lebih keras boleh digunakan untuk memberikan tekanan yang lebih banyak. Mereka boleh diperbuat daripada keluli tahan karat atau bahan gigi berwarna.

Bracket

Bracket ialah segi empat sama yang terikat pada bahagian hadapan setiap gigi yang memegang wayar lengkung di tempatnya. Elastik juga boleh dilekatkan pada bracket pada gerbang atas dan bawah. Bracket boleh diperbuat daripada keluli tahan karat, seramik berwarna gigi atau plastik. Bracket untuk pendakap gigi lingual diikat pada bahagian belakang gigi.

Jalur elastik

Elastik ialah gelang getah kecil yang bersambung ke bracket. Walaupun pendakap gigi cekap untuk menggerakkan gigi, kadang-kadang mereka memerlukan bantuan daripada jalur elastik. Dilampirkan pada bracket pendakap, jalur elastik dilekatkan dari satu rahang ke rahang yang lain. Mereka memberikan tekanan untuk menggerakkan gigi individu atau sekumpulan gigi ke arah yang tertentu.

Pancaragam Logam

Pancaragam diletakkan pada gigi belakang berfungsi sebagai sauh untuk pendakap gigi dan memegang wayar lengkung di tempatnya.

A-chains (Powerchain)

A-chains ialah rentetan elastik bersambungan yang dilekat pada braket untuk memberikan tekanan yang lebih banyak berbanding dengan menggunakan wayar lengkung sahaja. Semasa A-chains digunakan masa rawatan boleh dipendekkan.

Penahan Gigi

Semua pesakit perlu menggunakan penahan gigi yang tetap atau boleh tanggal untuk memegang gigi mereka di tempat selepas pendakap gigi ditanggalkan. Penahan gigi adalah bahagian yang paling penting dalam penjagaan selepas pendakap gigi. Mereka digunakan selama bertahun-tahun untuk memastikan gigi dan gusi sekitarnya, tulang dan ligamen semuanya telah menetap di kedudukan baru mereka.

Jika anda mempunyai sebarang soalan tentang bagaimana pendakap gigi akan menyelesaikan masalah anda, sila buat temujanji untuk berjumpa salah seorang daripada pakar ortodontik kami yang berpengalaman hari ini.

👉 BOOK Dentist in Selangor NOW on WhatsApp (based on location) : https://linktr.ee/dentist3cliniclist

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Please email smile@dentist3.com for Content :)